3 elefánt súlyát nyomják a devizahiteles értesítők

Pénzcentrum2015. február 27. 09:43

Hétfőn kezdik kiküldeni a bankok a devizahiteles elszámolási értesítőket. Varga Mihály a kalkulátorok óvatos használatára és a visszatérítések mértékének hatalmas eltéréseire hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági minisztérium sajtótájékoztatóján.

Március elseje fontos dátum a devizahitelesek életében, ugyanis a bankoknak meg kell kezdeniük az elszámolást az ügyfeleikkel. Az erről szóló elszámolási értesítőt április végéig kell megkapnia az adósoknak.

A bankok elszámoltatásáról szóló törvény összhangban van az alaptörvénnyel, ezért jogi úton nem lehet azt megtámadni

 - mondta Varga Mihály, Nemzetgazdasági miniszter.

Az átlagpolgár számára is érthető nyelven kell megfogalmazni az elszámolásról küldött leveleket

- emelte ki a miniszter.

A minisztérium kalkulációi alapján várhatóan 25 százalék körül lesz az átlagos visszatérítés mértéke, de 10 és 40 százalék között fog mozogni a tényleges mértéke. A különbségeket a szerződések közötti eltérések adják. A miniszter kiemelte: a devizahiteles kalkulátorok a legtöbb esetben nem adnak még megközelítő adatokat sem, ezért Varga arra kérte az adósokat, hogy ne ezek alapján számítsanak a visszatérítésre.

3 afrikai elefánt súlyát nyomják a devizahiteles elszámolások értesítői

 - mondta a miniszter, ezzel érzékeltetve a postázandó levelek mennyiségét.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mi befolyásolja a visszatérítést?

  • Futamidő
  • Felvett összeg
  • Hitelfelvétel időpontja
  • Árfolyamrés mértéke
  • Egyoldalú kamatemelés mértéke

A fair bank törvénynek köszönhetően a kamatemelés átláthatóvá vált az ügyfelek részére, a bankoknak nem lesz lehetősége az egyoldalú kamatemelésre - emelte ki Varga.

A visszatérítések miatt a családoknál maradó pénz miatt gazdasági növekedést vár a miniszter, emellett a reálbérek növekedését várják a minisztériumban az elszámolás miatt, mivel a visszatérített összeg növeli a lakossági fogyasztási kedvet.

 

Címkék:
hitel, devizahitel, elszámolás, forintosítás,