Majdnem 30 ezerrel kevesebb behajtás indult tavaly

Magyar Nemzet2015. január 12. 09:28

Javult a lakosság fizetőképessége a tavalyi pénzbehajtási adatok szerint. A rezsicégek ugyan az elmúlt esztendőben is nagyjából 370 ezer alkalommal kezdeményezhettek jogi procedúrát az elmaradások miatt, a végrehajtóknak nem akadt annyi dolguk, mint korábban - írja a Magyar Nemzet.

Tavaly kevesebb családnak okozhatott gondot a rezsiszámlák kifizetése - akár ez a következtetés is leszűrhető az elmúlt esztendő pénzbehajtási adataiból. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara kimutatásából mindenekelőtt az derül ki, hogy a hitelezők 2014-ben nagyjából 550 ezer esetben terelték jogi útra adósaik ügyét. 

A valamivel több mint félmillió ügy önmagában nem tűnik soknak. Az adósok anyagi helyzetét leginkább az mutatja meg, hogy az esetek közül mennyi kerül utóbb a végrehajtók elé. A hiányzó összeg behajtása felől ugyanis csak akkor intézkedhet a vagyoni kényszert is alkalmazó végrehajtó, ha a tartozás kiegyenlítése meghatározott időn belül nem történik meg. Tavaly 2013-hoz képest 29 ezerrel kevesebb végrehajtás indult ilyen keretek között.

 

Címkék:
hitel, végrehajtás, behajtás, pénzbehajtás,