Lidl, Aldi, Tesco, Spar: ezért húzzák ki alóluk a talajt - a 47. hét hírei

Pénzcentrum2014. november 23. 17:37

Ezek voltak a 47. hét legfontosabb, legérdekesebb, legolvasottabb hírei a Pénzcentrumon. A teljes cikk elolvasásához kattints a címekre.

Segíts egy játékkal, lepj meg egy gyereket karácsonykor (x)
Idén a Pénzcentrum is csatlakozott a Polgár Alapítvány karácsonyi játékgyűjtő akciójához. Használt, megunt játékokat gyűjtünk, hogy sok gyerek életében először végre igazi ajándékot kapjon.

Erre vártak a devizahitelesek: itt a törvényjavaslat
Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a forintosításról szóló törvényjavaslatot. Szinte minden fontos kérdés eldőlt:

  • a jelzálogfedezetű hiteleket forintosítják a korábban megismert (CHF esetében 256,5 forintos) árfolyamon,
  • bár az ügyfelek március-április folyamán, az elszámolással együtt kapják meg az értesítést, a forintosítás február 1-jével lesz hatályos,
  • a hitelek csak 3 havi BUBOR-hoz kötött kamatozásúak lehetnek,
  • a forintosított devizahitelek kezdeti kamatfelára nem lehet magasabb a hitelek eredeti kamatfeláránál,
  • ha valakinek még így is nőne a kamatszintje, az kérheti a devizában maradást 30 napon belül,
  • rajtuk kívül csak a nagyon magas jövedelműek és a jövő év végéig lejáró hitellel rendelkezők maradhatnak devizában.

Meglepetés a forintosításnál: ennyivel csökkenhet a törlesztőd
Lassan az utolsó részletek is ismertek lesznek a devizahitelesek megmentéséről, hétfőn a forintosítási törvény tervezetének benyújtásával tudtunk meg újabb információkat arról, hogyan segítik meg az adósokat. De hogyan történik az elszámolás, hogyan forintosítják a devizahiteleinket, de legfőképp: mennyi lesz a törlesztőrészlet?

Változhat még a forintosítás: új ötleteket dobtak be
A devizahitelek forintosításáról szóló törvény szigorítását kezdeményezi a Fidesz-frakció, hogy a bankok ne tudjanak kibújni az elszámoltatási kötelezettség alól - mondta a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője csütörtökön.

A 6 éven belül lejáró devizahiteleket nem lenne kötelező forintosítani
A 2020 végéig, vagyis a hat éven belül lejáró devizahitelek forintosítását tenné opcionálissá egy bizottsági módosító javaslat, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának kormánypárti többsége.

Cafetéria: lesznek, akik mégis nagyot buknak 2015-ben
Kedden elfogadták a 2015-ös adócsomag cafeteriára vonatkozó fejezetét (is). A könnyebb eligazodás kedvéért összeszedtük az egyes cafetéria-elemeket érintő legfontosabb változásokat. Habár az eredeti terveket visszavonták, sok munkavállaló járhat pórul a kormány kapkodása miatt.

Az 5 legdurvább áremelkedés, ami jövőre jöhet
Minden jel szerint többet fizetünk majd a 2015-ös húsvéti nagybevásárlásnál, mint a 2014-es karácsony előttinél. Az adóváltozások és az áruházláncokat érintő megszorítások jelentős áremelkedéssel járhatnak: bár nagy a verseny, valószínűleg több terhet is áthárítanak majd a boltok a vásárlókra. A Pénzcentrum most öt olyan terméket mutat, ami nagyon megdrágulhat 2015-ben.

Megtudtuk: ezért húzzák ki a Tesco, a SPAR alól a talajt
Emelt összegű élelmiszerlánc-felügyeleti díjat kell majd fizetnie a legnagyobb hazai áruházláncoknak, mint például a Tescónak, az Auchannak, vagy a SPAR-nak. Az így befolyt összeget a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalra (NÉBIH) költik. A kormány kommunikációja szerint a hivatal Európa egyik legjobbja, mégis milliárdokat költenének fejlesztésre. Ilyen nagy lenne a gond a magyar élelmiszerekkel? A Pénzcentrum megtudta, mire költik jövőre a megsokszorozódó bevételeket.

Tízezreket simán kirúghatnak, ha bejön a jóslat
Az elmúlt napokban sorra jelentek meg hírek arról, milyen nehéz helyzet elé állították a külföldi tulajdonú üzletláncokat Magyarországon. Elemzők szerint az is benne van a pakliban, hogy lesz olyan áruházlánc, amelyik kivonul Magyarországról. Sőt, még maguk a boltosok is számolnak azzal, hogy lesz olyan cég, amelykik bezárja üzleteit. A Pénzcentrum gyűjtése alapján bármelyik lánc is döntsön így, az komoly elbocsátásokkal járhat.

Jól odacsaptak a diszkontoknak és a hipermarketeknek
Még tovább szorul a hurok a Magyarországon működő kiskereskedelmi cégek körül (az élelmiszerlánc-felügyeleti díj, a vasárnapi boltbezárás mellett) egy, Varga Mihály által kedden beterjesztett törvényjavaslattal. A tervezet megtiltja bizonyos üzlettípusok (diszkont, nagyméretű szupermarket és hipermarket) világörökségi terület nagyvárosi lakóterületén történő üzemeltetését. Emellett a napi fogyasztási cikket értékesítő vállalatok esetében bevezetésre kerül az a szabályozás, hogy ha az adott társaság a megelőző két évben veszteséges volt, vagy nem ért el mérleg szerinti eredményt, akkor nem árusíthat napi fogyasztási cikkeket.

Kifakadt a SPAR: "Békében szeretnénk dolgozni"
"Békében szeretnénk dolgozni" - feliratú táblán fejezte ki véleményét az üzletláncokat érintő intézkedésekről Erwin Schmuck, a SPAR Magyarország ügyvezető igazgatója.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kereskedelmi Szövetség: üzletláncok vonulhatnak ki Magyarországról
Az Országos Kereskedelmi Szövetség félelmei szerint több nemzetközi kiskereskedelmi lánc esetében is felmerülhet a Magyarországról történő kivonulás a legutóbbi kormányzati csapások ismeretében - számol be a Reuters.

Örülhetnek a H&M magyar vásárlói: itt a nagy bejelentés
Óriásszereplő lép az online piacra Magyarországon jövőre: a H&M kedden bejelentette, hogy Magyarországon is elindítja ruházati webshopját.

Hatalmas bukta az Extreme Digital akciója
Hatalmas bukta eddig az Extreme Digital karácsonyi akciója. Éjféltől él a Black Friday névre keresztelt akció, óriási árengedményekkel, csak vásárolni nem lehet. Az online felület ugyanis elérhetetlen. Az áruház Facebook-oldalán panaszkodnak a vásárlók.

Varga: nem drágul a busszal utazók élete
Nem terjesztik ki a buszokra a megtett úttal arányos díjfizetést - szögezte le tegnap este Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter a budapesti tömegközlekedés fejlesztéséről, és a működési költségek támogatásáról is beszélt.

Még az is lehet, hogy megéri gyereket vállalni jövőre
Igencsak átalakítja a családok életét a héten elfogadott új adócsomag. Az csak egy apróság, hogy a friss házasok havi 5000 forintos adókedvezményt kapnak. Számos családi támogatás változik, mutatjuk a részleteket.

Nagy változás jön a családi pótléknál
A kormány jövő szeptembertől az óvodalátogatáshoz fogja kötni a családi pótlék folyósítását - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára kedden az M1 Ma reggel című műsorában.

Meglepetés az Ötöslottón: hova tűntek a játékosok?
A korábbi halmozódási időszakokhoz viszonyítva jelentősen visszaesett az Ötöslottó népszerűsége. A Szerencsejáték Zrt. szerint nincs gond.

Ezt kevesen tudták a magyar forintról: miből készül pontosan?
Elképzelhető, hogy a magyar pénzérmék is tartalmaznak elektronikai hulladékot - tudta meg a Pénzcentrum. Világszerte egyre több helyen használnak ugyanis újrahasznosított alapanyagokat a pénz/érmegyártásban, például a 2016-os olimpia érmeit is így gyártja a Brazil Pénzverde. A mi pénztárcánkban lapuló pénzek alapját egyébként a dél-koreai Daewoo cégtől szerzi be a jegybank.

 

Címkék:
hitel, vásárlás, karrier, devizahitel, cafetéria, friss házasok adókedvezmény, szerencsejáték felügyelet,