Rengeteg pénz járhat vissza a végtörlsztőknek is

Pénzcentrum2014. szeptember 10. 17:01

Rogán Antal mai, Magyar Nemzetnek adott interjújából csak utalásszerűen derül ki, a Portfolio információi szerint azonban a Fidesz frakciója tényleg azon gondolkodik, hogy a kedvezményesen végtörlesztők is visszakapják, amit a bankok "tisztességtelenül vettek el tőlük". Az átlagos visszatérítés a Portfolio durva becslése szerint a lezárt hitelösszeg 10 százaléka körül lehet.

Mekkora összegről van szó?

A PSZÁF 2012. márciusi összesítése alapján 2011 szeptembere és 2012 februárja között:

  • 169 256 darab végtörlesztés történt
  • 1354 milliárd forint értékben, vagyis
  • a hazai devizaalapú jelzáloghitel állomány akkor 23 százalékkal csökkent,
  • és az adósoknak 370 milliárd forintnyi tartozást engedtek el a bankok.

A Portfolio eddigi becslései szerint a devizahitelesek tőketartozása 19 százalékkal csökkenhet a csomag hatására, hiszen a "tisztességtelen" árfolyamrést és egyoldalú kamatemelések miatti törlesztőrészlet-emelkedést is a tőkéből levonva számolják el nekik. Elemző kollégáink meglátása szerint a tartozáscsökkenés a végtörlesztők esetében ennél kisebb lenne, hiszen a hitelük futamidejének rövidebb szakaszában szenvedtek el tisztességtelenséget (a kamatemelés esetében pl. döntően 2008 és 2011 ősze között, nagyjából három évig).

Becslésü szerint az egykor végtörlesztett állománynak ezért nagyjából a 10 százalékát számolták el korábban a bankok tisztességtelenül árfolyamrés vagy kamatemelés formájában, így a kedvezményesen végtörlesztők felé történő elszámolásból a bankoknak mintegy 135 milliárd forintnyi pótlólagos vesztesége keletkezhet. Mivel az eddigi becslések szerint a teljes pénzügyi szektor közel 900 milliárd forintot bukhat a csomagon, a kedvezményesen végtörlesztőkkel együtt 1000 milliárd forint fölé kúszhat a számla.

Az összesen mintegy 135 milliárd forintra becsült összeg a végtörlesztők esetében tartozáscsökkentő tételként persze már nem számolható el, így készpénzben kaphatják meg. Az átlagos visszatérítés a Portfolio durva becslése szerint a lezárt hitelösszeg 10 százaléka körül lehet, de nagy eltérések lehetnek az egyes hitelszerződések között.

Változások a láthatáron

Pénteken benyújtják az Országgyűlésnek azt a törvényt, amely várhatóan:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • meghatározza, pontosan milyen számítás szerint mekkora összeg jár vissza az egyes devizahiteleseknek, amely valószínűleg összhangban lesz az MNB augusztus elején közzétett, szigorú képletével,
  • meghatározza a visszatérítés módját, amely Rogán Antal szavai alapján a lezárt hitelek esetében készpénzes vagy átutalásos visszatérítést, a még élő szerződések esetében pedig az aktuális tőketartozás csökkentését jelenti majd,
  • tisztázhat számos más jogi bizonytalanságot is, és módosíthatja a július 4-én elfogadott "első" devizahiteles törvényt.

Rogán Antal Magyar Nemzetnek adott interjúja, és saját információink szerint utóbbi azt is jelentheti, hogy módosul a "tisztességtelenségek" visszatérítésére jogosultak köre.

A július 4-én elfogadott törvény, vagyis a jelen helyzet alapján az alábbiak nem kapnának kárpótlást:

  • a 2004. május 1-jei EU-csatlakozásunk előtt kötött szerződések,
  • a 2009. július 26-a előtt, vagyis a törvény hatályba lépése előtt legalább 5 évvel lezárult hitelszerződések,
  • a 2011 szeptembere és 2012 februárja között zajló kedvezményes végtörlesztés során lezárt szerződések,
  • a Nemzeti Eszközkezelő segítségének igénybe vétele miatt lezárt hitelszerződések,
  • törvényértelmezésünk szerint minden olyan hitel, amelyet devizában törleszt az ügyfél - ugyanakkor megkeresésünkre az Igazságügyi Minisztérium közölte, hogy az új (elszámolási) törvény a devizában felvett és abban is törlesztett hiteleket is rendezni fogja.

Eddig tehát úgy állt, hogy azok, akik a 2011 szeptembere és 2012 februárja között zajló kedvezményes végtörlesztés során szabadultak meg devizahitelüktől (mintegy harmaduk új, forint alapú hitelből tette ezt), azok nem részesülnek a visszatérítésben.

Ezt a Magyar Bankszövetség is szorgalmazta, és a lépés logikus is volt: a kedvezményesen végtörlesztők már részesültek banki/állami segítségben (utóbbitól a bankoknak részben elengedett bankadó miatt). Mivel azonban a jog alapján az esetükben is fennállt a tisztességtelenség, eddig úgy vélhették a végtörlesztők, hogy megéri bíróságon perelniük. Ezt a feltételezést egyébként Varga Mihály is megerősítette egy-két nyilatkozatában. Most úgy tűnik, ezt a pereskedést megúszhatják, a bankok viszont újabb veszteségtételek miatt aggódhatnak.

 

Címkék:
hitel, devizahitel, végtörlesztés, adósmentés,