Meglepetés: devizahiteles pert nyert az egyik bank

Pénzcentrum2014. szeptember 3. 13:32

Részlegesen megnyerte a magyar állam ellen indított devizahiteles pert a Magyar Cetelem Bank; a Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint bizonyos időszakokban megfeleltek a tisztességesség törvényi kritériumainak a bank euróalapú személyi kölcsöneinek általános szerződési feltételei.

A részletekről egyelőre nem érkezett tudósítás, mindenesetre figyelemre méltó, hogy egy bank (elsőként a Magyar Cetelem Bank) ha részlegesen is, de meg tudta dönteni a tisztességtelenségnek a vélelmét, amelyet július 4-én rögzített törvényben az Országgyűlés.

Mikor nyerhet pert egy bank?

Az egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő szerződéses rendelkezés akkor lehet tisztességes, ha megfelel a Kúria véleményében felsorolt 7 elvnek:

1. egyértelmű és érthető megfogalmazás elve,
2. tételes meghatározás elve;
3. objektivitás elve;
4. ténylegesség és arányosság elve;
5. átláthatóság elve;
6. felmondhatóság elve;
7. szimmetria elve.

Magyarul: az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségét szabályozó szerződéses rendelkezések akkor tisztességesek, ha azok az adós számára világosan és érthetően meghatározzák, hogy a Kúria véleményének megfelelő oklistában megjelölt körülmények változásai milyen módon és mértékben hatnak ki a törlesztőrészletre; egyben pedig lehetővé teszik annak ellenőrizhetőségét, hogy az egyoldalú szerződésmódosításra a szerződéses rendelkezések betartásával az arányosság, a ténylegesség és a szimmetria elvének megfelelően került sor.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Cetelem Bank mellett ma a vélhetően kevés lakossági devizahitellel rendelkező Széchenyi Bank ügyét is tárgyalja a bíróság.

Címkék:
hitel, devizahitel, devizaper,