Ennyi hitelt vesznek fel az egyetemisták

Pénzcentrum2014. szeptember 2. 11:10

Töretlen a népszerűsége a Diákhitelnek, a szeptember 15-ig tartó első hiteligénylési hullámnak még csak a közepén vagyunk, azonban máris közel négyezer-ötszáz igénylést adtak le a hallgatók. A legtöbben idén is a gazdasági egyetemekről, a Corvinusról, a BGF-ről és a BKF-ről jelentkeztek.

Ugyan még két hét van az első hiteligénylési határidőig, ennek ellenére már 2735 Diákhitel2 hiteligénylés érkezett be a Diákhitel Központhoz, a teljes igényelt összeg így eléri a 688 millió forintot. A Diákhitel1 is népszerű, összesen 1602 kérelmet adtak be a hallgatók mintegy 72 millió forint összértékben.

A tavalyi tanévben a jogosultak 17 százaléka élt valamelyik Diákhitel konstrukcióval, a legtöbben Budapesten és környékén élő hallgatók közül vették igénybe a kölcsönt. A konstrukció a gazdasági intézmények tanulói között a legnépszerűbb, a BGF és a Corvinus mind a két hiteltípus esetén szerepel a legtöbb hitelt felvevők toplistájában.

Várható-e további kamatcsökkentés?

"A Diákhitel1 kamatainak további csökkentése három tényezőtől függ" - tudtuk meg Bugár Csaba vezérigazgatótól. Ha ezekben javulás következik be, akkor a kamatok is csökkenhetnek a jövőben.

  • 1. A netbanki megoldással a működési költségeket próbálja csökkenteni, ezek lecsapódhatnak a kamatok mértékében is.
  • 2. Fontos a nemfizető hitelek arányának csökkentése is, ha ezt sikerül csökkenteni, akkor ez a kamat csökkenését segítheti elő.
  • 3. A Diákhitel Központ hitelezői felé lényeges Magyarország országkockázata is, egy felminősítésnek köszönhetően az ügyfelek is jól járhatnak.


A Diákhitel1 esetén a felvett összeg havi átlaga 44 ezer forintra rúg, míg a Diákhitel2 esetén 45 ezer forintot tesz ki az igényelt összeg átlaga.

Gyakran felmerülő problémák az igényléskor:

  • Saját bankszámlaszám hiánya
  • Egyszer kell igényelni, sokan félévente újra benyújták az igénylést
  • Személyi azonosító, lakcímkártya vagy adókártya hiánya
  • Diákhitel Direkt hozzáférés regisztrációja
  • A szak megnevezését nem tudják a hallgatók
  • Diákhitel2 esetén nem ismerik a képzési díj pontos összegét

A Diákhitel Direkt rendszer egyébként a bankok netbank rendszeréhez hasonló online elérési felület. Ennek regisztrációja egyszerűsödni fog, az informatikai fejlesztéseknek köszönhetően már az ügyfelek 30 százaléka regisztrált. Érdekes, hogy igen népszerű a bankkártyás hiteltörlesztés.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A Diákhitel2 esetén a legnagyobb bankkártyával egyben kifizetett összeg 574 ezer, míg a Diákhitel1-nél 2,4 millió forint volt.

Az elsődleges oka, hogy közkedvelt a bankkártyás törlesztés, hogy míg az átutalásokért a bankok díjat számítanak fel, addig a bankkártyás fizetés a bankszámlacsomagok többségénél ingyenes tranzakciónak számít.

Mi a különbség a két Diákhitel konstrukció között?

A Diákhitel1 szabadon felhasználható kölcsön, aminek a kamatlába most 5,75 százalék, amit a Diákhitel Központ határoz meg.

Ezzel szemben a Diákhitel2 fix, két százalékos kamatozású, igaz, csak tandíjat finanszírozhat a hallgató belőle, a pénzt egyenesen a felsőoktatási intézménynek utalja a Diákhitel Központ.

 

Címkék:
hitel, diákhitel, kamat, országkockázat,