Újra igényelhető a Diákhitel: ezek a legfontosabb tudnivalók

Pénzcentrum2014. augusztus 18. 16:04

Újra igényelhető mindkét Diákhitel-konstrukció: a 2014/15-ös tanévre 5,75 százalékos kamattal, képzési formától független juthatnak a hallgatók a szabad felhasználású Diákhitel1-hez; a 2 százalékos kamatú Diákhitel2-t pedig önköltséges képzésben résztvevők kérhetik, képzési díjuk kiegyenlítésére.

Rendkívül kedvező kamattal újra igényelhető mind a szabad, mind a kötött felhasználású Diákhitel. Az 5,75 százalékos kamatú Diákhitel1 felhasználásáról a hiteligénylő dönthet, a fix 2 százalékos Diákhitel2 kizárólag a képzési díj kiegyenlítésére fordítható.

A felvehető hitelösszegek változatlanok: a szabad felhasználású Diákhitel esetében képzési formától függetlenül, havonta 15, 21, 25, 30, 40, maximum 50 ezer forint igényelhető, a kötött felhasználású Diákhitel2 felvehető maximuma az igénylő képzési költségének összege. Azok a diákok, akik az első hiteligénylési határidőig, szeptember 15-ig leadják hitelkérelmüket, október 15-én juthatnak hozzá a megigényelt összeghez, mely a Diákhitel1 esetében az igénylők bankszámlájára, a Diákhitel2 esetében közvetlen a felsőoktatási intézményhez érkezik meg.

Az igénylést az egyetemek és főiskolák elektronikus tanulmányi rendszereinek hallgatói felületéről célszerű elindítani, így az adatlap helyben, a felsőoktatási intézmény Tanulmányi Osztályán kinyomtatható és le is adható. A nyomtatvány kitöltésére a Diákhitel internetes hitelügyintézési felületén, a Diákhitel Direkten is lehetőség van.

A várhatóan megnövekvő ügyfélforgalom gördülékeny kiszolgálása érdekében augusztus 23-ától szeptember 20-ig a KÖKI Terminál 2. emeletén található Diákhitel Személyes Ügyfélszolgálat szombatonként ismét nyitva tart 10.00 és 14.00 óra között, a Csalogány utcai Ügyfélszolgálat a megszokott nyitvatartási renddel üzemel tovább. A Diákhitellel kapcsolatos minden fontos információ, tudnivaló magyar és angol nyelven a nap 24 órájában elérhető a Diákhitel Központ internetes felületén.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék:
hitel, egyetem, diákhitel, főiskola,