Tényleg nem jár visszatérítés a végtörlesztőknek? Érdemes perelni?

Pénzcentrum2014. július 10. 11:10

A pénteken megszavazott devizahiteles mentőcsomag kisebb meglepetést okozott, mivel a kedvezményes végtörlesztők nem részesülnek automatikusan a visszatérítésből. Megmarad azonban a lehetőségük, hogy bepereljék a bankjukat, így érvényt szerezve igazuknak. Igaz, kétséges, hogy a visszatérítéssel, vagy a kedvezményes végtörlesztéssel járnak jobban. Kiszámoltuk, hogy megéri-e a bírósághoz fordulni. Te bepereled a bankodat? Szavazz!

A pénteken megszavazott devizahiteles törvény értelmében a kedvezményes végtörlesztésben résztvevő banki ügyfeleknek nem járhat vissza pénz automatikusan. Varga Mihály azonban kijelentette, hogy a kedvezményes végtörlesztők élhetnek egyéni jogorvoslattal, vagyis beperelhetik a bankjukat, ha úgy gondolják, hogy több pénzt kaphatnak vissza, mint amennyit a végtörlesztéssel spóroltak.


Mennyit spóroltak a kedvezményes végtörlesztők?

Ismét az általunk korábban ismertetett tipikus devizahiteleshez nyúlunk vissza, aki 2007-ben 8 millió forintot vett fel svájci frank alapon. Ha ez az adós 2011-ben 180 forintos frankárfolyamon kifizette a hitelét, akkor számításaink szerint 2 millió 265 ezer forintot spórolhatott meg.


Ezt az összeget érdemes összehasonlítani a korábbi cikkünkben kiszámolt összeggel. A visszatérítés mértéke a tipikus devizaadós esetében kamatos kamattal számolva 1 millió 101 ezer forintra rúg. Ez az összeg valamivel kevesebb, mint fele a kedvezményes végtörlesztéssel élő adóshoz képest.

Mi a helyzet azokkal, akik saját erőből végtörlesztettek?
Másik devizahitellel, forinthitellel, vagy saját erőből törlesztés esetén viszont automatikusan jár a visszatérítés, mivel az adós nem részesült állam által garantált kedvezményben. Ilyen esetekben lehet számítani a pénzre, feltéve, ha a hitelszerződés lezárása az elmúlt öt évben történt.

Ez azt jelenti, hogy egy átlagos adós nem jár jól akkor, ha perre megy a bankja ellen. Az eltérő árfolyamok miatt azonban nagy különbségek lehetnek mind a visszatérítés mértékében, mind a kedvezményes visszatérítéssel megspórolt összegben. Így minden végtörlesztett szerződés esetén egyedi számításokra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, érdemes-e perelni.

Te perre mész a bankod ellen? Szavazz!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
survey solutions

 

 

 

Címkék:
devizahitel, végtörlesztés, visszatérítés, devizacsomag,