Ezzel kéthavi átlagbért spórolhatsz meg évente

Pénzcentrum2014. május 12. 15:50

Áprilistól új cafeteria elemmel bővült a béren kívüli juttatások köre, ezentúl a lakáshitelt adó és járulékmentesen adhatják a cégek a dolgozóknak. A hiteltámogatás jelentős többletmunkát kíván meg a munkáltatóktól, ezért összeszedtük, hogy pontosan mire van szükség ahhoz, hogy igénybe vehesd ezt a kedvezményes juttatást, ezzel kihasználva a jelentős kedvezményeket.

Áprilistól már a munkáltató is fizetheti a dolgozó lakáshitelét, ráadásul adómentesen. Ugyan az éves 500 ezer forintos cafeteria keretet nem terheli az új juttatási forma, de a béren kívüli juttatásokkal versenyzik az új lehetőség. Egyébként már a közepes, 35,7 százalékos juttatási elemhez képest is sokat spórolhat a munkavállaló és a munkáltató egyaránt,ez egyébként éves szinten akár 414 ezer forintot is jelenthet a munkavállalónak, és 342 ezer forintot a munkaadónak a nettó bérhez képest.

Mik az alapvető szabályok?

Sok szabályt be kell tartani, illetve több feltétele van ennek a juttatási formának az alkalmazásakor. Az támogatás folyósítása ezen keretek között valósulhat meg:

  • 5 év alatt 5 millió forint támogatást lehet adni a munkavállalónak. Ez bármilyen felosztásban történhet, de célszerű havi (cafeteria jellegű), éves (az év végi prémiumot ide lehet kérni) vagy egyszeri támogatásként adni.
  • A támogatás nem csökkenti az éves félmillió forintos cafeteria keretet.
  • A munkabért nem lehet csökkenteni a támogatás javára, ezt az adóhatóság szigorúan ellenőrizni fogja.
  • A támogatás adószámonként történik, tehát több különböző hitelt is lehet fizetni egy személynek, illetve több személy is fizethet egy hitelt ilyen módon.


Mik a teendők, ha élni szeretnénk a lehetőséggel?

Hat pontba lehet gyűjteni (lásd kiemelések és táblázat), hogy mire van ahhoz szükség, hogy elinduljon a támogatás folyósítása, és ténylegesen adó és járulékmentesen lehessen elszámolni az átutalt összegeket. Fontos ugyanis, hogy csak utalásként lehet ezt a támogatási formát adni, mivel az átutalásról a munkáltató bankjának igazolást kell kiállítania a cég számára.

Ezen felül a támogatás felső határa az ingatlan adásvételi szerződésben foglalt értékének maximum a 30 százaléka lehet, saját építésű ház esetén a bekerülési érték a mérvadó. Lehetséges ennél magasabb összegű támogatást adni, azonban a túllépés összegére már adóköteles a folyósítás. A munkáltató feladata vizsgálni, hogy milyen értékű volt az ingatlan.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szintén a munkaadó feladata azt vizsgálni, hogy a támogatás mértéke öt éves periódusban beleférjen az ötmillió forintos keretbe, illetve azt is, hogy a törvényben meghatározott lakáscélra használták fel a támogatott hitelt. Ez utóbbi egyébként lakásvásárlás, -építés, -bővítés, -korszerűsítés, hitelkiváltás és gyűjtőszámlahitel finanszírozása lehet. A lakásfelújításra felvett hitelek tehát nem törleszthetőek támogatás igénybevétele mellett.

Vizsgálandó továbbá a méltányolható lakásméret is, amit a szobaszám, és az együtt élők alapján állapítanak meg. A mennyiség a szocpol számaival megegyező, azonban nagy különbség, hogy a cafeteria támogatás esetében nem kell az ingatlan értékét figyelembe venni.

A hatodik szempont összetettebb, mivel a munkáltatónak azt kell megnéznie, hogy a munkavállaló a hitel törlesztésére fordította-e a neki átutalt összeget. Amennyiben a munkáltató egyenesen a hitelező pénzintézetnek küldi a pénzt, akkor ezt egyszerű vizsgálni. Viszont, ha a munkavállaló pénzforgalmi számlájára érkezik a támogatás, akkor naptári év szerint vizsgálni kell azt, hogy hiteltörlesztésre fordította az összeget vagy sem. Abban az esetben, ha nem törlesztésre költötte el a pénzt a munkavállaló, akkor 51,17 százalékos kulccsal (személyi jövedelemadó és egészségi hozzájárulás) és 20 százalékos büntetéssel kell számolni adófizetéskor.

Ez a tevékenység rengeteg plusz időt emészt fel, de a törvény megengedi, hogy a cégek kiszervezzék a feladatot külső partnerhez. Jelenleg célzottan nem foglalkozik cég ezzel, azonban az OTP a héten indítja be az Adómentes Lakáshitel-támogatási Szolgáltatását, amit röviden "Adlak"-nak neveztek el. Egyelőre más banktól nem kaptunk hasonló szolgáltatás beindításáról információt.

Címkék:
devizahitel, lakáshitel, támogatás,