Rohamosan nő a devizahiteles perek száma

Pénzcentrum2014. március 20. 09:00

Ugrásszerűen nő a devizahiteles perek száma. Míg 2011-ben 154, tavaly már 5108 esetben indult elsőfokú eljárás tisztességtelen szerződési feltételek megtámadása címen - írja a Napi Gazdaság.

Tisztességtelen szerződési feltételek megtámadása címen 2011 óta több mint hatezer ügyet regisztrált az Országos Bírósági Hivatal (OBH). Ebbe a kategóriába tartoznak a devizaszerződések semmisségének megállapítását kérő keresetek is. Ugyanakkor míg három éve 154, tavaly már összesen 5108 beadvány érkezett. Habár ugrásszerűen növekszik a devizaperek száma, a közel 300 ezer érintett háztartás (közel egymillió állampolgárt) tekintve mégis elenyészőnek tekinthető.

A devizahiteleseket képviselő civil szervezetek többek között azt szeretnék elérni, hogy semmisítsék meg az egyoldalú szerződésmódosításokat. Elfogadhatatlannak tartják például azt is, hogy középárfolyam bevezetésével orvosolják az árfolyamkockázat áthárításának kérdését. Igaz, hogy a kormány intézkedései előremutatóak, de mégsem teljes körűek, hiszen a végtörlesztés lehetősége is csak a lakáscélú jelzáloghiteleseknek kínál megoldást.

Címkék:
hitel, devizahitel, végtörlesztés, árfolyamgát, devizaper, bíróság,