Hosszú távon jobban teljesít a lakossági állampapír

Világgazdaság2014. február 14. 15:39

A hét elején 0,25 százalékkal emelte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) öt lakossági állampapír kamatát. A Kamatozó Kincstárjegy, a kétéves Kincstári Takarékjegy és a Kincstári Takarékjegy Plusz új kamata 3,75 százalékos lett, a Féléves Kincstárjegyé és az egyéves Kincstári Takarékjegyé 3,5 százalékra nőtt - írja a Világgazdaság.

Ez fordulatot jelent, utoljára ugyanis pontosan két évvel ezelőtt, 2012 februárjában fordult elő, hogy az ÁKK növelte a kisbefektetőknek szánt értékpapírokon a bónuszt. A kamatcsökkentés fél évvel később, 2012 augusztusában kezdődött, és az idén januárig tartott, ez idő alatt az államadósság-kezelő összesen 4,5 százalékot vágott a lakossági állampapírkamatokból.

Az ötéves lejáratú kötvények esetében a kamat már megelőzi a mindössze néhány napja indított 2019-es PMÁK-sorozat aktuális kamatát, ami mindössze 4,7 százalék. Az ötéves államkötvények referenciahozama már 5 százalék fölött van. A jelenlegi kamatszint a 2013-as 1,7 százalékos infláció alapján alakult ki, a következő kamatperiódus pedig 2015 februárjában kezdődik.

Címkék:
kamat, állampapír, pmák, ákk, féléves kincstárjegy kamata,