Tavaszig nem lesz végleges devizahiteles csomag?

Pénzcentrum2013. november 13. 11:32

Kerekasztal-konzultáció keretében vitatja meg a devizahitelek jogi aspektusait Navracsics Tibor a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal és a Magyar Ügyvédi Kamara elnökével, valamint a legfőbb ügyésszel és az alapjogi biztossal - értesült a Népszabadság. Cséfalvay Zoltán szavai alapján a végleges devizahiteles döntéssel megvárnák az Európai Bíróság tavasszal várható állásfoglalását.

Jövő heti egyeztetésre hívta a miniszterelnök-helyettes Darák Pétert, Handó Tündét, Bánáti Jánost, valamint Polt Pétert és Székely Lászlót az ügyben. A lap szerint az lehet a dolga, hogy a devizahiteles ügy társadalmi fontossága és súlya miatt felvesse a soron kívüli döntéshozatalt a Kúria elnökének. A kormány azt szeretné, ha egy jogegységi döntés hatályosulásával a bírók az azonos tényállások és élethelyzetek alapján azonos ítéleteket hoznának.

Ahogy azonban a Portfolio.hu tegnapi cikkéből is kiderült, a Kúria jelenleg készülődő jogegységi döntése eljárásjogi kérdésekről szólhat, és még csak nem is kizárólag a hitelszerződésekről, hanem az összes olyan szerződésről, amellyel kapcsolatban az érvénytelenség kimondását kérték a hazai bíróságoktól. A Kúria a múlt heti közleménye alapján felmérést készít a devizahiteles perekkel kapcsolatos bírósági gyakorlatról is, amelynek fényében esetleg jogegységi eljárásról is határozhat. A kormány valószínűleg ez utóbbit gyorsítaná fel.

Úgy tudni azonban, nem csak a Kúria döntésére vár a kormány. Cséfalvay Zoltán a Népszabadság cikke szerint jelezte: szeretnék megvárni a devizahiteles csomaggal az Európai Bíróság döntését is. Az európai intézményhez még korábban a devizahitelek árfolyamrésének jogszerűsége kapcsán fordult a Kúria. Az Európai Bíróság állásfoglalása azonban várhatóan csak jövő tavasszal születik meg.

Címkék:
hitel, devizahitel, mentőcsomag, polt péter, cséfalvay zoltán,