Sokat spórol az állam a devizahitelesek "megmentőjén"

Pénzcentrum2013. október 15. 09:12

Kilenc hónapos működése alatt több millió forintba került az államnak Doubravszky György pénzügyi biztos hivatala. A megszűnés Varga Mihály szerint 177 millió forintos megtakarítást hoz a költségvetésnek, a funkciók nagy része a vezetővel együtt meg átkerül a Magyar Nemzeti Bankhoz, ahol októbertől ellátják a pénzügyi jogok védelmét - írja a Napi Online.

A Doubravszky György mindössze kilenc hónapig töltötte be a pénzügyi biztosi posztot, 2013. október 2-tól kinevezték a Magyar Nemzeti Bank újonnan létrehozott pénzügyi fogyasztóvédelmi központja vezetőjének. Ezzel a pénzügyi biztosi hivatalt is megszüntette a nemzetgazdasági miniszter. Doubravszky így "követte" a márciustól jegybankelnökké kinevezett Matolcsy Györgyöt az MNB-be. A hivatalos indoklás szerint eztán ott képviseli tovább a pénzügyi jogokat, így a hivatalra az MNB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) összevonása után már nincs szükség.

Doubravszky György volt a Webbank ötletének egyik fő támogatója. A Hiteltársulának - a Facebook-oldala szerint - az egyik fő célja a Webbank nevű, civil és állami, "fapados", internetes bank létrehozása, amely kedvező forinthiteleket kínálna ügyfeleinek. A "civil tulajdon és érdekek" képviseletére, ötmillió forint jegyzett tőkével, 2011 decemberében meg is alapították a Webbank Tőketársaság Zrt.-t, amelynek vezérigazgatója 2011 decembere és 2013 januárja között Doubravszky György volt, azóta a vezérigazgatója és nyilvános tulajdonosa Medvegy Miklós - derül ki a cégadatokból. Azóta a kezdeményezés áll, és nagyon úgy tűnik, hogy a devizahiteleseknek nem ez a fapados bank lesz a legnagyobb segítség.

Doubravszky hivatali ideje alatt olyan kijelentéseket is tett, minthogy 1 hét alatt meg tudná oldani a devizahitelesek problémáját. A munkássága emlékezetes lehet az általa biztosként szervezett konferenciákról, ahol résztvevő előadó szerint a devizahitel nem is nevezhető hitelnek, így nem kell többet visszafizetni az adósnak, mint az eredeti forint tartozás.

Címkék:
hitel, devizahitel,