Elkészült a magáncsőd tervezete

Pénzcentrum2013. május 21. 10:01

Elkészítette a Kereszténydemokrata Néppárt azt a magáncsődről szóló tervezetet, amelyre már hónapokkal ezelőtt utaltak nyilatkozataikban kormánypárti politikusok - számolt be több közszolgálati médiatermék. Még a nyári szünet előtt dönthet az Országgyűlés a jelentős késedelemben lévő hiteladósokat érintő új szabályozásról, amely így 2014 elején léphetne hatályba.

Nagyon csodálkoznék, ha még idén be tudná vezetni Magyarország a magáncsőd intézményét - mondta a Portfolio.hu május 8-ai hitelezési konferenciáján Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Szavai szerint az ír magáncsőd (amelyről korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk) példaértékű lehet Magyarország számára, ugyanakkor a bankszektorral és egyéb érdekeltekkel folytatandó egyeztetetések hosszú időt vehetnek igénybe.


Ehhez képest a közszolgálati média arról számolt be, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) javaslata alapján elkészült tervezetről már a nyári szünet előtt szavazhat az Országgyűlés. A javaslatcsomag alapján a magáncsődöt jelentő családok csődgondnokot kapnának (közvetítő a bank és az adós között), aki a meglévő családvédelmi rendszerben működve kezelné a háztartások pénzügyeit: meghatározhatná például, mennyit költhetnek ruházkodásra, tanulásra, és megtilthatná a luxuskiadásokat, miközben a hiteltörlesztésre is ügyelne.

Bagdy Gábor, a KDNP alelnöke, Budapest főpolgármester-helyettese szerint a gondnok az életviteli tanácsadás mellett segítené a bankok és az adósok közötti megállapodások tető alá hozását, például az adósság átütemezéséről. "Szerencsés esetben ez a megállapodás oda is vezethet, hogy néhány év törlesztés után a hitelezők az adósság egy részét el is engedik; ez az igazi nagy nyereség és a tiszta lappal indulás lehetőségét nyitja meg"- mondta az alelnök. Mindez azoknak lehet segítség, akik összegyűlt adósságukat csak részben tudják teljesíteni, de készek a minél nagyobb összeg törlesztésére. Az így együttműködő adósok akár a saját otthonukban is maradhatnak. A csődeljárás időtartama a lejárt tartozás mértékétől is függhet, de akár 15-20 év is lehet.

Címkék:
hitel, magáncsőd,