A magyar lakáshiteles drámája: csak a számláit akarta befizetni...

MTI2012. szeptember 19. 13:32

Két év letöltendő fogházbüntetéssel sújtotta a Szigetvári Városi Bíróság szerdán nem jogerősen azt a férfit, aki idén januárban azért rabolt ki egy takarékszövetkezeti fiókot Mozsgón, hogy fizetni tudja lakáshitelét és közüzemi tartozásait.

A bíróság Boros Józsefet rablásban találta bűnösnek, mellékbüntetésként egy évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, és kötelezte 67 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

Január 26-án a férfi, arcát a szeménél és a szájánál kivágott sapkával eltakarva, bement a pénzintézetbe, az alkalmazottat gázsprayvel lefújta, majd 477 ezer forinttal elmenekült. A pénz felét hiteltörlesztésre, közüzemi számlák rendezésére és bevásárlásokra fordította, a fennmaradó részét otthonának kazánházában rejtette el.

A rabló azzal indokolta tettét, hogy munkahelye elvesztése miatt több hónapja tartozott 2005-ben felvett devizaalapú, kétmillió forint lakáskölcsönének törlesztőrészleteivel, s a bank figyelmeztette: felmondja a szerződést, ha nem teljesít.

A szabad felhasználású és fogyasztási hitel miatt is eladósodó, továbbá szolgáltatóknak is tartozó férfi attól félt, hogy elárverezik családja boldogasszonyfai házát, és feleségével, valamint két kiskorú gyerekével fedél nélkül marad. Azt mondta, nem látott más kiutat, mint azt, hogy bankrablással szerezzen pénzt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bíróság a büntetés kiszabásánál nyomatékos enyhítő körülményként vette figyelembe a férfi feltáró jellegű beismerő vallomását, megbánását, a sértetthez és a bankhoz írt bocsánatkérő levelét, büntetlen előéletét, a kár megtérítését, továbbá azt is, hogy két kiskorú gyermekről kell gondoskodnia. Súlyosító körülmény volt viszont az, hogy elszaporodtak a vagyon és testi épség elleni bűncselekmények. A büntető tanács az utóbbi miatt sem látott lehetőséget Boros József büntetésének felfüggesztésére.

Az ítélet ellen az ügyész hosszabb tartamú, börtönfokozatban letöltendő szabadságvesztés kiszabásáért fellebbezett, a vádlott és a védője három nap gondolkodási időt kért, így az ügy a Pécsi Törvényszéken folytatódik.

Címkék: