A 9 százalékos hitel ösztönözheti a lakásvásárlást

Pénzcentrum2012. augusztus 29. 15:45

A lakossági hitelek feltételei enyhültek, a vállalatiaké azonban szigorodtak 2012 második negyedévében Magyarországon. A Magyar Nemzeti Bank szerdán megjelent hitelezési felmérése emellett arra a megállapításra jutott, hogy az állami kamattámogatás ösztönözheti a lakáshitelek iránti keresletet, az átlagos kamatszintet ugyanis 13%-ról 9%-ra csökkenti. Jó hír, hogy a második negyedévben lelassult a külföldi források kiáramlása, így a bankok alacsony hitelezési hajlandóságának már nem a hitelezési képesség csökkenése az oka.

Az MNB csütörtökön közzétett, júliusban készített hitelezési felmérésnek fő megállapításai:

- A lakáshitelek állami kamattámogatása jelentősen csökkenti a jelenlegi 13 százalék körüli kamatszintet, ugyanis a támogatott lakáscélú hitelek teljes hitelköltsége 9 százalék körül alakul a támogatás elején
- A teljes hitelköltség csökkenése élénkítheti a keresletet, a bankok aktívabbá válhatnak a piacon, amely ugyan nem jelentős, de érzékelhető növekedést okozhat az új kihelyezésekben
- A vállalati hitelfeltételek tovább szigorodtak az előző negyedév során
- A vállalati hitelfeltételek szigorításában tovább csökkent a hitelezési képesség szerepe, a külföldi források kiáramlása lassul
- Az alacsony hitelezési hajlandóság szerepe ismételten megnőtt, amely a kedvezőtlen makrogazdasági környezettel magyarázható.

Lakossági hitelezés

A lakossági hitelezésben mind a lakás-, mind a fogyasztási hitelek feltételei enyhültek - ismertette Homolya Dániel, az MNB vezető elemzője a jegybank szerdai sajtótájékoztatóján. A szakértő szerint bár a lakáshitelek kamattámogatása jelentősen nem fogja növelni a hitelkihelyezéseket, érzékelhető keresletemelkedést fog okozni. A banki feltételek további enyhülésére azonban csak a fogyasztási hitelek esetében számítanak a bankok - ismertette Fábián Gergely, a jelentés készítője.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A háztartási hitelezésben a lakáscélú és fogyasztási hitelek kínálata egyaránt nőtt a második negyedévben, az év második felében viszont csak utóbbi növekedésére számítanak a bankok, a lakáshitelezésben elsősorban a kereslet növekedése hozhatja meg a kihelyezések növekedését. A kereslet mindkét típusú hitel iránt csökkent a közelmúltban, az év második felében azonban egyöntetűen nőhet.

Címkék: