Itt a második bank, ahol van kamattámogatott hitel

Pénzcentrum2012. augusztus 9. 13:34

A K&H Bank a hazai lakossági jelzáloghitel piacon az OTP Bank után az elsők között vezeti be augusztus 13-tól az új kamattámogatott hitelt. Dr. Bába Ágnes, a bank lakossági banki divízióért felelős vezérigazgató-helyettese szerint az államilag támogatott hitelkonstrukció segíthet a bizalmi légkör kialakításában, és lendületet adhat a jelenleg pangó hitelezési piacnak. A bank szerint a lakáshitel piac 2012-2013-ban az új kihelyezések esetében akár 10 százalékkal is élénkülhet a hitelkonstrukció megjelenésének köszönhetően.

Az új lakás vásárlásához vagy építéséhez, illetve használt lakás vásárlásához vagy korszerűsítéséhez igénybe vehető forinthitel kamatainak megfizetéséhez az állam 5 évig - évente csökkenő mértékben - nyújt kamattámogatást. Az ügyleti kamat így a kamattámogatás időtartama alatt az ügyfél által fizetendő kamatból és a kamattámogatásból tevődik össze. Az új konstrukciót semmilyen járulékos havi költség nem terheli, az ügyfelek csak a havi tőke- és kamattörlesztést fizetik.A kamattámogatás megszűnése után a hitel piaci kamatozású konstrukcióként folytatódik tovább, de a hitelkamat referenciakamathoz kötött, ami nagyobb kiszámíthatóságot biztosít az ügyfelek számára.

Példa egy 5 millió forint összegű, 20 éves futamidejű, lakáscélú hitel törlesztőrészleteire és az év végén fennálló tőketartozásokra. A példában bemutatott kamattámogatás új lakás vásárlása esetén és két eltartott gyermekkel érvényes. (THM: 10,7%).

A táblázatban látható példa a kamattámogatásos időszak után a referenciakamat értékének változatlanságát feltételezi a hitel teljes futamideje alatt. Amennyiben a referenciakamat értéke csökken, az ügyfél által fizetendő törlesztőrészletek a példában leírtaknál kedvezőbben alakulnak - csökkenhetnek - a futamidő alatt.

Ha a forint kamatkörnyezet hosszútávon növekszik, az ügyfél által fizetendő törlesztőrészletek a példában bemutatottnál kedvezőtlenebbül is alakulhatnak a kamattámogatott időszak lejárta után. A törlesztőrészlet változásának mértéke a kamatváltozás, a hátralevő futamidő és a tőkeösszeg függvényében változik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

 

Címkék: