Minimum 11 200 forintot kell kifizetni a kéményseprőknek

Pénzcentrum2012. augusztus 1. 17:32

Januártól legkevesebb egy mérnökóra ellenértékét kell fizetni a kéményseprő közszolgáltatónak, a kémény ellenőrzéséért - az erről szóló kormányrendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

A tervezet, a szintén jövő januárban hatályba lépő, a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló törvény végrehajtási rendelete, amely az egy mérnökóra nettó díját legfeljebb 14 ezer forintban határozza meg. Ettől lefelé 20 százalékkal lehet eltérni, ami 11 200 forintot jelent.

A jelenleg hatályos, 2005-ben született törvény szerint a kéményseprő-ipari közszolgáltatás díjának a hatékonyan működő vállalkozás ráfordításaira és a működés fejleszthető fenntartásához kell fedezetet biztosítani. A díj megállapításához a közszolgáltatás ellátója költségelemzést készít. A helyi önkormányzat a díj megállapításánál a fejlesztési célú költséghányadot figyelembe veheti.

A helyi önkormányzat képviselő-testületének - a díj megállapításakor - ki kell kérnie a fogyasztók területileg illetékes érdek-képviseleti szerveinek véleményét. Az új önkormányzati törvény szerint ezt a közszolgáltatást, a megye székhelyének önkormányzata szervezi, és látja el. Kivétel Pest megye, ahol az érdi önkormányzaté ez a kötelesség. Amennyiben egy helyi önkormányzat saját kézbe akarja venni ezt a közszolgáltatást, megteheti, de csak ha azt legalább 5 évre vállalja.

A kéményseprésért felelős önkormányzat a közszolgáltatást elláthatja saját költségvetési szervvel, vagy nonprofit társasággal, de nyilvános pályázaton nyertes szakcéget is megbízhat. A januártól hatályos törvény szerint a kéményseprőnek joga lesz leállítani a fűtést, ha az az életet, illetve a vagyonbiztonságot veszélyezteti. Ilyenkor értesítenie kell az építésügyi- és a tűzvédelmi hatóságot, továbbá a gázszolgáltatót is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A törvény és rendelet tervezete szerint a kéményseprő szolgáltatást köteles igénybe venni az ingatlan használója, ha a házban van kémény, vagy tartalék kémény. A szolgáltató az ellenőrzés időpontjáról tájékoztatja a használót, de ha az nem jó a használónak, akkor a szolgáltató 30 napon belülre új időpontot jelöl meg.

A szolgáltatás díját az ellátásért felelős önkormányzat minden évben, november 30-ig, rendeletben állapítja meg. A díjak megállapításakor ki kell kérni a fogyasztóvédelmi hatóság és a szakmai érdekképviseletek véleményét.

Címkék: