Újabb bankokat perelnének a devizaadósok

Magyar Nemzet2012. július 18. 10:03

Eddig öt keresetet nyújtott be a bírósághoz a Devizaadósok Érdekvédelmi Szövetsége, de hamarosan újabb perek indulhatnak. A devizaadósokat tömörítő szervezet azért fordult a bírósághoz, mert véleményük szerint az ügyfelekkel aláíratott hitelszerződések jelentős része több ponton is jogszerűtlen - írja a MAgyar Nemzet.

Tilk László Géza, a szövetség elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta: a szervezet célja az, hogy a bíróság semmissé nyilvánítsa a szerződéseket, és helyreállíttassa az aláírást megelőző állapotokat. Ez Tilk László szerint nem azt jelenti, hogy az adósoknak nem kell visszafizetniük a tartozásukat, hanem azt, hogy az adósságot a törvénytelenül felszámolt tételek, például az egyoldalú szerződésmódosítások következtében megemelkedett kamatok nélkül határozzák meg a bankok. Az ügyfeleknek ilyen esetben lehetőségük lenne arra, hogy egy másik banktól, korrektebb feltételekkel jussanak kölcsönhöz, és abból fizessék vissza a tartozásukat.

Tilk szerint a már benyújtott kereseteket újabbak követik majd, a különböző pénzintézetek ügyfeleiből verbuválódó csoportok már alakulóban vannak. A szövetség a hét végén rendezi meg a második tanácskozását, melynek témája négy további bank - CIB, Raiffeisen, MKB és K&H - kölcsönszerződéseinek bíróság előtt való megtámadása lesz. Mint a szövetség közleményében olvasható, nincs kizárva, hogy tevékenységüket további bankokra is kiterjesztik. Az elnök a perek esélyeiről elmondta: nehéz megítélni, hogy mire számíthatnak, mert az eljárások még csak most indultak el, és nincs kialakult bírói gyakorlat az effajta ügyekben.

Címkék: