Gyenge euróval szemben tartja erejét a forint

Pénzcentrum2012. július 12. 09:49

Sem az amerikai jegybank felőli tegnap esti üzenetek nemzetközi hangulatrontó hatása, sem a magyar jegybankárok felőli jelzések az akár e havi kamatcsökkentésről nem gyengítették a forintot ma reggelig. Közben a dollár az egyelőre elmaradó harmadik amerikai jegybanki eszközvásárlási program hatására újabb kétéves csúcsra erősödött az euróval szemben és ez szintén nem ártott érdemben a forint árfolyamának.


A legutóbbi amerikai jegybanki kamatdöntésről tegnap este közzétett jegyzőkönyv hatására az euró/dollár jegyzések 1,22 közelébe süllyedtek és azóta is ezen szint közelében mozognak. Ez újabb kétéves dollárcsúcsot jelent és ebben a két meghatározó tényező játszik szerepet: egyrészt az eurózóna adósságválsága és az Európai Központi Bank felől várt újabb kamatcsökkentés gyengíti az eurót, eközben pedig az amerikai jegybank felől egyelőre elmaradó dollárnyomtatási program erősíti a dollárt.


Az amerikai jegybank felőli tegnap esti üzenetek tovább rontottak a nemzetközi befektetői hangulaton, a vezető amerikai részvényindexek sorozatban már ötödik egymást követő napja süllyedtek és ma reggel enyhén negatív a hangulat az európai piacokon is. Mindez azonban nem látszik a forint piacán, mivel az euróval szembeni jegyzések továbbra is a 290-es szint alatt, ma reggel 288,5-289 körül jár a kereskedés.


A dollár fokozódó ereje és a forint stabilitása oda vezetett, hogy a dollár/forint jegyzések 236,5-ig emelkedtek, ami egyhavi forintmélypontot jelent. A dollár kitartó erősödése és a forint esetleges (euróval szembeni) gyengülése könnyen elvezethet odáig, hogy a jegyzések ismét a 250 körüli magasságig emelkednek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


A svájci frankkal szembeni jegyzések ismét a 240-es szint felett járnak a bankközi piacon amellett, hogy az euró/frank jegyzések folyamatosan az 1,2010-es szinten állnak és hetek óta nincs érdemi mozgás a devizakeresztben.


Ma az államkötvény aukciók a befektetői hangulat tesztjének számítanak majd azt követően, hogy a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvény jegybanki műveletekre kiterjesztése befektetői, illetve a gyors EU/IMF-megállapodás szempontjából aggodalomra adhat okot.

Címkék: