Enyhíthetnek a kamattámogatás feltételein

Világgazdaság2012. június 27. 09:32

A támogatott lakáshitelek szabályozásáról is tárgyalhat a kormány mai ülésén, és elképzelhető, hogy a közeljövőben enyhítenek a kamattámogatott konstrukció igénylési feltételein - értesült a Világgazdaság.

Ez év elejétől elérhető elméletben az otthonteremtési kamattámogatás, amely egyrészt a fiatalok lakhatáshoz jutását hivatott szolgálni, másrészt a devizahitelek miatt nehéz helyzetbe került rétegeken kíván segíteni. A kezdeményezés azonban egyelőre nem érte el a célját; a kereskedelmi bankok jelentős része szerződést sem kötött a Magyar Államkincstárral az otthonteremtési támogatás beépítésére saját hitelajánlataiba, aminek következményeként sem a hitelkeresletre, sem a lakáskeresletre nem gyakorolt érdemleges hatást a támogatás jelenlegi formája.

2011 végén kormányrendelet keretei fektették le a 2012 elején életbe lépő új otthonteremtési programot, amelynek részeként a kormányzat a kincstáron keresztül kamattámogatást nyújt új és használt lakást vásárlók számára, illetve a felmondott jelzálog-fedezetes hitellel rendelkező ingatlanok megvásárlásához, hátralékos adósok kisebb lakásba költözéséhez, valamint a deviza alapú hitelek forintra váltásához.

Maga a kamattámogatás a hitelt igénybe vevő magánszemélyek számára kiemelkedően kedvező, hiszen a kincstár átvállalja a fizetendő kamat 50-70 százalékát - hitelfelvételi céltól és a gyermekek számától függően - az első évben, majd a támogatás az 5. évben 35-50 százalékra mérséklődik lineáris, évente megvalósuló fokozatos csökkenés eredményeként. A kormányrendelet kiköti, hogy az ügyleti hitelkamat nem lehet magasabb, mint az állampapír (1 vagy 5 éves futamidő) hozama plusz 3 százalék. Az érvényesíthető kamatplafon és a kamattámogatás együttes hatásaként az első két évben akár a deviza alapú hiteleknél is kedvezőbb törlesztő részletet eredményezne.

Címkék: