Megjött a fiatalok vásárlási kedve

MTI2012. június 25. 19:03

Bár a fiatalok döntően rossznak látják anyagi helyzetüket, már visszatérni látszik a vásárlási kedvük, az idősebbeknél sokkal nagyobb arányban terveznek nagy összegű beruházást a közeljövőben, és a hitelfelvételtől sem zárkóznak el annyira, mint az idősebbek - állapítja meg a Cofidis kutatása.

A jelenlegi anyagi helyzetet és a jövőbeli kilátásokat nemtől és kortól függetlenül változatlanul rossznak látják a magyarok - állapítja meg a kutatás. A 18-69 évesek 16 százaléka szerint arra sem elég a havi jövedelme, hogy az alapvető szükségleteit fedezze. A lakosság 49 százaléka ugyan meg tudja venni a legfontosabbakat, de ezzel fel is éli a havi keresetét. A válaszadók 31 százalékának néhány extra kiadásra is futja, de megtakarításra már nem jut, és mindössze 5 százalék azok aránya, akik félre is tudnak tenni.

A 18-29 éves fiatalok 59 százaléka úgy véli, hogy 2011-ben romlottak a pénzügyi kilátásai, 30 százalékuk ugyanolyannak látja a helyzetét, mint az előző évben, mindössze 10 százalék mondta, hogy jobban él, mint egy éve. Bár anyagi helyzetüket tekintve borúlátóak voltak a fiatalok, a jövőbe vetett hitüket nem vesztették el: míg tavaly, év végén még a teljes lakosság döntő többsége (65 százalék) arra számított, hogy romlani fog az anyagi helyzete, és javulásra mindössze 9 százalékuk mert gondolni, a 18-29 év közötti fiatalok 14 százaléka bízott abban, hogy jobban fog élni.

A közlemény szerint talán ez, a fiatalokra jellemző optimistább látásmód jelenik meg a hitelfelvételi tervekben is: míg a lakosság egészében az elkövetkező három hónapban 14 százalék kíván hitelt felvenni, addig a fiatalok 19 százaléka nyilatkozott így.

A következő negyedévben a teljes lakosság 38 százaléka tervez nagyobb értékű terméket vagy szolgáltatást vásárolni a kutatás szerint, jellemzően lakásfelújításra, illetve utazásra kívánnak nagyobb összeget költeni (21, illetve 10 százalék). A fiataloknál 51 százalék tervezi, hogy nagyobb összegben költ.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A hitelfelvételt tervező fiatalok 36 százaléka maximum 99 ezer forint felvételére gondolt, 46 százalékuk 100-999 ezer forint felvételét tervezi. Egymillió forint feletti hitelösszeg felvételére csak a 18-29 évesek 18 százaléka vágyna. Ha a fiatalok nagyobb összegű hitelt vennének fel, legtöbben mosógépre, házimozi rendszerre, vagy konyhai gépre költenék.

 

Címkék: