Nem drágák a magyar lakáshitelek?

Pénzcentrum2012. május 17. 12:24

Cáfolta azokat a vélekedéseket Harmati László, az FHB vezérigazgatója, miszerint a reál hitelkamatok magasak nemzetközi összehasonlításban. Szerinte téves állítás, hogy túlárazottak lennének Magyarországon a hitelek, inkább fair árazásról beszélhetünk - mondta a Portfolio.hu Hitelezési konferenciáján. Az építőiparról azt mondta: Európa nagy részén procikikus, a lakásépítési ágazat viszont még erőteljesebb prociklikusságot mutat. 2009-ben a válság kitörése után a lakáspiacok is visszaestek, 2010 óta a lábra kapó konjuktúra húzza a lakásárakat is, de lassú a kilábalás. A konjuktúra ágban az árak merevsége jellemző, de nő az egyes országok közötti eltérés is.

Tavaly a hazai lakáspiacon a második félévben történt nagyobb árcsökkenés, az FHB elemzése szerint ez leginkább a végtörlesztés miatt alakult így. Három éve hibernált a lakáspiac, és nem pozitív a jövőkép sem. 2011-ben csak a végtörlesztés miatt nem alakult ki az adásvételek számában mélypont. Magyarországon 90% fölött a tulajdonolt lakások aránya, ezért a használt lakáspiac fellendülése nélkül nem várható a lakásépítések fellendülése sem. Tavaly 12 655 új lakást adtak át, Budapesten mindössze 3192-t. Az idei év első negyedév további visszaesést mutat. A professzionális kivitelezők aránya a nyolc évvel ezelőtti szintre süllyedt. Az építések radikális visszaesésére azonban nem lehet számítani, a legutóbbi 3 negyedévben már kisimított trendet mutat a kínálat.

Az FHB prognózisa szerint stagnálás várható a lakáspiacon, amit a hitelfedezetek értékesítése is befolyásol. Az új lakások kínálata kis mértékben tovább eshet, az engedélyek számát a támogatási program 2012 második felében azonban már növelheti. Nagyon úgy látszik, hogy eszköztelenek vagyunk, és nincsenek csodaszerek - mondta Harmati. Szerinte vannak azonban kiutak, például:

- egy fiskálisan fenntartható, méltányos, kiszámítható és hatásos állami beavatkozás

- az állami beavatkozásnak a használt lakások piacát is érintenie kell

- az eladók és vásárlók közötti távolságot strukturáltabb információk segíthetik csökkenteni (pl. FHB Otthontérkép)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- az energiahatékonyság szempontjának növekedésével a felújítások előtérbe kerülnek.

A kamattámogatás a szocpol már létezik, de egyik sem működik - mondta Harmati. A kamattámogatással kapcsolatban azt monda, jó az alapmodell, csak a hozzá fűzött kamatplafonnal van baj, ami miatt nem élnek a lehetőséggel a bankok.

Címkék: