A bankok nélkül nem megy? Ez öli meg a konkurenciát

Pénzcentrum2012. március 18. 08:02

A hazai hitelezés befulladásával indult el idehaza is a személytől személyig történő kölcsönnyújtás, de mára el is tűnt a közösségi hitelezés első portálja. Két éve ugyanis egyetlen bejegyzés sem történt Magyarország első közösségi kölcsönöket közvetítő oldalán. Regisztrálni még sikerült, de innentől kezdve szinte kopár sivatagnak tűnt a Noba.hu oldala. Mi lehet az oka annak, hogy idehaza nem virágzott fel a hitelezés egy alternatív formája?

A közösségi hitelezés lényege, hogy a bankokat teljesen kihagyva nyújthat bárki kölcsönt akár vadidegeneknek is. Az internet korában nem lehetetlen összehozni a megtakarítással rendelkezőket a hitelre vágyókkal, a bizalmat kiépíteni viszont annál keményebb feladat. Talán épp ezért bukott meg az első hazai próbálkozás is? 

A személyek közötti közvetlen hitelezés sokkal nagyobb bizalmat követel meg, mint a banki betét lekötés. Egy ismeretlennek adott kölcsön szinte behajthatatlan Magyarországon, korrekt szerződéssel is évekig tartó pereskedés lehet egy vitás pénzügyi helyzet eredménye. Ráadásul engedély nélkül itthon a kamatra történő hitelezés sem megengedett. Ezért inkább közhasznú gyűjtésekről beszélhetünk idehaza, bár így sem találtunk egy aktív ügyet sem. A Noba díjtáblázata még ma is olvasható, egy sikeres gyűjtés után a teljes összeg 2 százalékát kérik a lap tulajdonosai. 

A külföldi oldalak nagyobb bizalmat próbálnak kiépíteni.  De a rendszer hasonlóan működik: a legtöbb esetben regisztrálhatunk akár kölcsön felvevőkét, akár befektetőként.  A kölcsön kérőnek a kívánt összeg mellé fel kell tüntetnie, mekkora kamatot hajlandó fizetni. Innentől kezdve a befektetők harcolhatnak az üzletért. Az első befektető valószínűleg még a maximális kamatért hajlandó kölcsönadni, de megjelenhetnek mások is, akik ennél alacsonyabb díjért is vállalják a hitelezést. Minél biztosabbnak tűnik a visszafizetés, annál lejebb szorulhatnak a kamatok. 

Miért érdemes így hitelezni?

Mivel egyáltalán nincs banki közvetítés, banki kamatmarzs sincs, ezért elméleti szinten magasabb hozamot lehet így kölcsönadni a pénzünket, mint a meghatározó betéti kamatok, mindeközben a hitelfelvevő alacsonyabb díjért kaphatja meg a pénzét. A kockázat viszont sokkal magasabb, mint a jól megszokott és egyben utált közvetítővel. Ahogy már írtuk, a külföldi oldalak igyekeznek bizalmi viszonyba hozni a hitelezőt és a hitel felvevőt, de ez koránt sem egyszerű feladat. A hitelfelvevőket biztatják, hogy minél többet áruljanak el a hitel céljából, saját vagyoni helyzetükből. Ezeket az információkat viszont érthető módon csak kevesen szeretik megosztani.

Nincsenek veszélyben a bankok

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nem csak Magyarországon, külföldön sem lett annyira népszerű a személyek közötti közvetlen hitelezés, hogy az bármilyen módon veszélyeztesse a bankok pozícióját. A magyar próbálkozások még ennyire sem lehettek sikeresek. A végtörlesztéskor kialakult helyzetben pedig igény lett volna hasonló kölcsönökre. Senkiről nem tudunk viszont, aki így tudta volna végtörleszteni hitelét. 

 

Címkék: