A Bankszövetség még nem döntött Rogán javaslatairól

MTI2012. március 5. 17:31

A Bankszövetség elnöksége foglalkozott ugyan Rogán Antal árfolyamgáthoz benyújtott módosító indítványaival hétfői ülésén, de álláspontját csak később, a héten alakítja ki azokról - mondták a Magyar Bankszövetségnél.

A parlament előtt levő, az árfolyamgát feltételeit módosító javaslathoz eredetileg Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke olyan módosítót nyújtott be, amely szerint a 30 milliós határ nem a fedezetként felajánlott ingatlan értékére, hanem a felvett hitel mértékére vonatkozik.

Később azonban a képviselő további két kapcsolódó módosítót is benyújtott: 15, illetve 20 millió forintban korlátozva a felvett hitelt. Indoklása szerint a maximum 15 millió forintos korlát a hitelfelvevők körülbelül 85, a húszmilliós körülbelül 95 százaléka, az eredetileg benyújtott harmincmilliós pedig a hitelfelvevők 99 százaléka számára nyitja meg a rögzített árfolyamon történő törlesztés lehetőségét.

A Bankszövetséggel történő egyeztetést követően így az Országgyűlés három lehetőségből választhatja ki azt a megoldást, amely megfelel az eredetileg megállapodást kötő feleknek, és garantálja, hogy a devizahitelesek nem lesznek kiszolgáltatva a pénzintézeteknek - írta még a javaslat indoklásában.

Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára a költségvetési bizottság korábbi ülésén elmondta: a 30 millió forintos értékhatárnak az ingatlanérték helyett, a deviza kölcsön összegére való alkalmazása mindössze pár milliárd forint többletkiadást jelentene a központi büdzsének az eredeti javaslathoz képest, a költségvetés szempontjából kezelhető. A kormány támogatja az indítványt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A gazdasági bizottság hétfői ülésén az NGM képviselője úgy nyilatkozott, hogy a kormány még nem foglalt állást az új módosítók ügyében, a minisztérium viszont nem támogatja azokat.

 

Címkék: