Rendőrkézen a nyomor vámszedői

Pénzcentrum2012. február 14. 17:35

A Fehérgyarmati Rendőrkapitányság uzsorabűncselekmény elkövetése miatt indított nyomozást egy kölcsei házaspár ellen - olvasható a rendőrség honlapján.

A rendelkezésre álló adatok szerint a házaspár 2010. júliusától havi rendszerességgel adott hitelbe a lakókörnyezetében nehéz anyagi körülmények között élő rászorult embereknek különböző élelmiszercikkeket.

A hitelbe adott áruféleségek ellenértékét, ami a kiskereskedelmi árhoz képest aránytalanul magasabb volt, a sértetteknek a következő havi járandóságaikból kellett megfizetni. A rendőrség az 59 éves férfit őrizetbe vette, és kezdeményezik előzetes letartóztatását, míg 56 éves felesége szabadlábon védekezhet.

Boltocskázás, avagy a 200 százalékos kamat titkai

Az újfajta uzsorázás, az úgynevezett "boltocskázás" még tavaly kezdett el terjedni. Ezek az uzsorások több hűtőnyi élelmiszert halomoznak fel, az emberek pedig 2-3 naponta mennek a boltocskába, ahol nem kell fizetni, csak felírják, mit visznek. Sokszor zálogot kérnek, például személyi igazolványt, bankkártyát. Így segélyosztáskor az sem ritka, hogy az uzsorás maga veszi le a kártyáról a szerinte neki járó összeget. Ez az összeg többszöröse is lehet az eredetinek.

 

Címkék: