Iszonyat drágák a hitelek: itt mégis szerezhetsz pénzt

Pénzcentrum2012. február 12. 13:00

Nem csak a lakáscélú hitelek drágultak meg az elmúlt félévben. A szabad felhasználású jelzáloghitelek is hasonló mértékben drágultak, mint lakáscélú társaik. Növekvő forrásköltségek és a végtörlesztéssel megugró kereslet miatt nem is valószínű, hogy egyhamar visszatér a fél évvel ez előtti szintre a szabadfelhasználású hitelek díjai. Egyre kitolódik az összeghatár, amikor már érdemes jelzáloghitelt kérni a személyi kölcsönökkel szemben, hiszen azoknak a hiteldíja inkább csökkent az elmúlt időszakban. 

A lakáscélú hitelek díjainak bemutatásakor már kitértünk a nagyarányú díjnövekedésre, ami a jelzáloghiteleknél végbement. A végtörlesztés után szinte azonnal megnövekedtek az ingatlanfedezetű hitelek díjai, ami részben a nagyobb kereslet, források drágulása és az országkockázat növekedése miatt volt.


A alábbi diagramon is jól látszik, hogy alig változtak a jezáloghitelekkel szemben a személyi kölscsönök díjai az elmúlt időszakban. A legjobb ügyfelek (magas igazolt jövedelem) találnak nem sokkal 20 százalékos hiteldíj fölött megfelelő ajánlatot. Ez különösen a 16 százalék körüli jelzáloghitel kamatokat látva meglepő. Az ügyintézés ezeknél a hiteleknél sokkal egyszerűbb, mint a jelzálogfedezettel rendelkezőkénél, hiszen nincs se értékbecslés se jelzálogbejegyzés. Egyre inkább milliós nagyságrendek felé tolódik az az összeg, amit érdemes már inkább jelzáloghitelből fedezni. 

A lenti táblázatban foglaltuk össze a jelenlegi banki ajánlatokat, de a személyi-kölcsön körképünk elolvasása is célszerű egy kisebb összeg felvétele előtt, amit ide kattintva érhettek el. A szabad felhasználású jelzáloghitelek összehasonlításakor a bankok legjobb ajánlatait vettük figyelembe, 5 millió forintos hitelösszeg és 20 éves futamidő esetén.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
országkockázat,