Szorul a hurok: megtagadhatja a bankod a végtörlesztést

Pénzcentrum2011. december 15. 15:09

A végtörleszteni vágyó és új hitelt igénylő devizahitelesek egy új határidőt kaptak. Január 30-ig kell igazolni, hogy a végtörlesztéshez szükséges pénz rendelkezésére fog állni az adósnak.

Matolcsy György, Nemzetgazdasági miniszter és Gyuris Dániel, a Bankszövetség alelnökének ma kora délutáni közös sajtótájékoztatóján kiderült, hogyan is próbál segíteni a bankok és az állam közös a devizahiteleknek. Ezen túl viszont több bejelentés is érkezett, az egyik ilyen nagyban érinti a most végtörleszteni vágyókat és közben új forinthitelt igénylőket. A bankok megtagadhatják a végtörlesztés jogát mindazoktól, akik január 30-áig nem tudják igazolni, hogy rendelkezésükre áll a végtörlesztéshez szükséges összeg.

A végtörlesztési igény a hitelező részéről visszautasítható abban az esetben, ha a bejelentett végtörlesztési igényhez az adós legkésőbb 2012. január 30-áig nem tudja bemutatni a végtörlesztéshez elegendő összegű, más hitelintézet által kiállított kötelező érvényű hitelígérvényt, vagy a végtörlesztéshez szükséges pénzfedezet meglétét a hitelező banknál vezetett bankszámláján- hangzott el.

A munkáltatói támogatással is sietni kell

A kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy még a mai napon törvénymódosítást nyújt be, amelyben szigorítja a végtörlesztéshez nyújtható munkáltatói vissza nem térítendő támogatásra, illetve kölcsönre vonatkozó szabályokat.

Le kell jelenteni az adóhatóságnak a támogatásban részesülőket
A munkáltatói támogatásokhoz kapcsolódó érdekesség még, hogy a munkáltatóknak 2013. március 31-ig adatot kell szolgáltatniuk azokról a dolgozóikról, akiknek vissza nem térítendő támogatást, vagy munkáltatói kölcsönt nyújtottak a végtörlesztéshez. Ezt a rendelkezést egy teljesen más témáról, a cégnek nem minősülő szervezetek bírósági nyilvántartásáról és az ezzel összefüggő eljárási szabályokról szóló törvényjavaslat zárószavazása előtti módosító csomagban bújtatta el az alkotmányügyi bizottság, és fogadta el az Országgyűlés. A munkáltatóknak le kell jelenteniük a támogatásban részesülő munkavállaló nevét, adóazonosító jelét, valamint a kapott kölcsön, vissza nem térítendő támogatás összegét.

Mint ismeretes, a személyi jövedelemadó törvény jövő évi változása szerint a jogszabályban meghatározott árfolyamon - vagyis euróhitel esetén 250, svájci franknál 180, japán jennél pedig 2 forintos árfolyamon történő - végtörlesztéshez a munkáltatók 7,5 millió forintig adómentesen adhatnak a dolgozóiknak vissza nem térítendő támogatást.

Az elfogadott törvénymódosítás szerint a február 28-ig adott munkáltatói támogatások lennének adómentesek. A megállapodás szerint azonban azokra a támogatásokra vonatkozna, amelyeket december 31-ig átutalnak a munkáltatók.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A közszférában dolgozóknak nem adható vissza nem térítendő támogatás

Azt is vállalta a kormány, hogy a közszférában dolgozók esetében szintén a mai napon törvénymódosításban kezdeményezi a végtörlesztéshez adható munkáltatói támogatás korlátozását. Eszerint a közalkalmazottak és a köztisztviselők nem kaphatnak vissza nem térítendő támogatást a végtörlesztéshez, csak munkáltatói kölcsönt vehetnek fel. Ennek mértéke a háztartásban eltartott kiskorú gyermekek számától függne.

 

Címkék: