Megszólalt Matolcsy: állami bank mentheti meg a devizahiteleseket

Pénzcentrum2011. október 26. 16:32

Matolcsy jelzése szerint a kormány célja az, hogy a jövő végén már ne terheljék devizahitelek a családokat és a Heti Válaszban megjelenő interjú összefoglalója szerint azt is elárulja, hogy milyen további lépéseket tervez a kormány annak érdekében, hogy a közel ötezer milliárd forintra rúgó lakossági devizahitel-állományból "minél többet szeleteljen le". A miniszter szerint ugyanis minden épelméjű gazdasági szereplő, így a vezető bankárok is pontosan tudják, hogy "ezt a mérgező, idegen testet, mint amit a devizahitel-állomány jelent a magyar bankrendszerben, ki kell venni a gazdaságból".

Az Orbán-kabinet előbb a családokat, ezt követően pedig a vállalkozásokat és az önkormányzatokat is tehermentesíteni szeretné a devizahitelek árfolyamkockázatai alól. Ennek érdekében a kormány egy alternatív finanszírozási rendszer kialakításán dolgozik, amiben akár egy állami alapítású lakossági bank is szerepet kaphat, és sor kerülhet a még működő állami tulajdonú pénzintézeti kör feltőkésítése is. A kis- és középvállalkozásoknak kamattámogatott hitelkonstrukciót ígér a miniszter a devizakölcsönök forinthitellel történő kiváltására.

A kormány jelenleg is együttműködik a Nemzetközi Valutaalappal, hitelszerződésről azonban nem tárgyalnak, mert az IMF-hez való visszatérés egyértelműen a gyengeség jele volna - hangsúlyozta az interjúban Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter a holnap megjelenő interjú összefoglalója szerint reális veszélynek tartja, hogy valamelyik hitelminősítő esetleg ront hazánk adósbesorolásán, ami az első hivatalos kormányzati nyilatkozat ebben a témában.

Címkék: