36 ezer végtörlesztő 4 hét alatt: ennyi devizahiteltől szabadultunk meg

Pénzcentrum2011. október 26. 13:18

Szeptember 29-e óta, vagyis csaknem négy hete igényelhető a deviza alapú jelzáloghitelek rögzített árfolyamon való végtörlesztésének lehetősége. A Portfolio.hu két banktól kapott információin alapuló becslései szerint 26-36 ezer fő, vagyis a devizás jelzáloghitelesek 2,6-3,6 százaléka nyújtotta be eddig végtörlesztési igényét, túlnyomó többségük készpénzből teszi meg ezt. Becsléseink szerint ez szűk négy hét leforgása alatt 33-46 milliárd forintos veszteséget okozott a magyar bankszektornak.

Alig van olyan bank, amely nyilatkozna végtörlesztői számáról, azt pedig még nehezebb tőlük megtudni, mennyit végtörlesztettek eddig az adósok a közel 5300 milliárd forintnyi deviza alapú jelzáloghitelből. Annyit azonban többen is elárultak, hogy az első hetekben a saját megtakarításból végtörlesztők voltak döntő többségben. Az érdeklődés folyamatos és intenzív, azonban a legnagyobb végtörlesztési hullámon már túl lehetünk, amennyiben a nagybankok közül egyik sem áll elő piacszerzési célú, alacsony hiteldíjjal rendelkező hitelkiváltási célú forinthitellel. Ellenkező esetben egy még nagyobb végtörlesztői hullámra számítanak a bankok.

A PSZÁF részéről nincs olyan döntés, amely alapján rendszeresen publikálnák a végtörlesztők számára és a végtörlesztett hitelek összegére vonatkozó adatokat - közölte a Portfolio.hu-val a PSZÁF. A végtörlesztéssel kapcsolatban nem fogunk statisztikákat publikálni - nyilatkozott hasonlóan az MNB. Simor András elnök ugyanakkor a jegybank mai sajtótájékoztatóján azt mondta, november 14-én tesznek közzé a végtörlesztéssel kapcsolatban (vélhetően a bankoknak nyújtott devizaforrásra vonatkozó) adatokat.

Elsősorban tehát a bankok adataira hagyatkozhatunk. A nagybankok közül az Erste és a CIB Bank osztotta meg velünk számait, előbbi a "legfrissebb", utóbbi az október 24-e, estére vonatkozót. Ez alapján az Erste Banknál eddig 20 519-en érdeklődtek a végtörlesztés iránt, az igénybejelentők száma 4390. A CIB Banknál az érdeklődők száma a 9000-et, a végtörlesztőké a 3000-et haladta meg. Az Erste Banknál a végtörlesztők 17%-a teszi ezt hitelből, a CIB-nél eddig szintén túlnyomó többségben voltak a készpénzesek. Utóbbinál azt mondták, az érdeklődők közel 50%-a hitelből, 40%-a megtakarításból, 10%-a hitelből és megtakarításból végtörlesztene.

A Portfolio.hu becslései szerint az Erste Bank minden hatodik, a CIB Bank minden tizenkettedik deviza alapú jelzáloghitelt tudhat magáénak. Amennyiben a teljes magyar bankszektorban az Erste Bankhoz hasonlóan alakul az érdeklődők és az igénybejelentők aránya, az érdeklődők közel 12,3%-nyian, az igénybejelentők 2,6%-nyian vannak. A CIB Bank adatai szerint ez 10,8% illetve 3,6%. Mivel azonban az említett bankok nem árulják el devizás jelzáloghiteleseik pontos számát, csak durva becslésről beszélhetünk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Erste és a CIB adatai alapján készült becsléseink szerint a közel 5300 milliárd forintnyi hazai deviza alapú lakossági jelzáloghitelből eddig 138-191 milliárd forintot végtörlesztettek (alábbi táblázatunkban 296 forintos euró- és 240 forintos frankárfolyammal, illetve az augusztus végi állományi adatokkal számoltunk). Ez a közel 25%-os veszteségleírás miatt (frankhitel esetén a 180 és a 240 forint közötti különbség) 33-46 milliárd forintos egyszeri veszteséget okozott eddig a magyar bankszektornak.

 

Címkék:
simor andrás,