Friss számok: ennyien végtörlesztenének

Pénzcentrum2011. október 19. 15:35

A Századvég október közepén készített közvélemény-kutatásának eredménye szerint a deviza alapú lakáshitellel rendelkezők pozitívan fogadják a kormány bajba jutott devizahiteleseket megsegítését célzó csomagját. A felmérés szerint az árfolyamgát lehetőségét az érintettek 3, a végtörlesztést 15 százaléka venné igénybe, 25 százalékuk még nem döntött.

A cég azt írja, hogy a kiugróan magas svájci frank árfolyam és a nem megfelelő kockázati tájékoztatás miatt bajba jutott devizahitelesek helyzetének enyhítésére tett kormányzati erőfeszítések megítélése kedvező fogadtatásra talált a célcsoportokban.

A témában nyilatkozó deviza alapú lakáshitellel rendelkezők abszolút többsége, több mint háromnegyede (77 százaléka) ért egyet a csomag elsőként, 2010 nyarán bevezetett elemével, a kilakoltatási moratóriummal.

A válaszadók 66 százaléka értékeli pozitívan az árfolyamgát, 54 százalék pedig a végtörlesztés lehetőségét - olvasható a közleményben. Nem sokkal az árfolyamgát intézményének hivatalos bevezetése után a megkérdezett devizahitelesek mintegy 15 százaléka nyilatkozott úgy, hogy élni kíván a lehetőséggel akár forint hitellel való kiváltással is.

Az árfolyamgát lehetőségét pedig az érintettek 3 százaléka venné igénybe. Azok aránya, akik még nem döntötték el, hogy élni kívánnak az adott lehetőségek egyikével vagy sem, 25 százalék. A válaszadók 32 százaléka nem tudja igénybe venni az intézkedések valamely formáját.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A megkérdezettek negyede nyilatkozott úgy hogy nem akarja igénybe venni a felkínált lehetőségek egyikét sem. A tájékoztatás szerint a Századvég a telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást 2011. szeptember 30. és október 4. között végezte, 1.000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személy megkérdezésével.

 

Címkék: