9,32-es THM: a bankok is beszálltak a forinthitel-háborúba

Világgazdaság2011. október 19. 10:02

Versenyre csábították a takarékszövetkezetek a bankokat. Egyre több pénzintézet rukkolt elő kifejezetten a devizahiteleket kiváltó, kedvező THM-mel meghirdetett kölcsönnel - írja a Világgazdaság.

Váratlanul érte a bankokat, hogy ügyfeleik kedvezményes árfolyamon előtörleszthetik devizaalapú jelzáloghiteleiket. Először régi forinthiteleik kedvezményeinek megszüntetésével és kamataik emelésével reagáltak erre. Mára viszont hitelkiváltó kölcsönök nyújtásával versengenek a devizakölcsönből kiszálló ügyfelekért.

Mint azt a Pénzcentrum.hu megírta, a kedvezményes hitelezésben a SomogyTakarék volt az úttörő, amely elsőként hirdetett meg a piacon kedvezményes, 8,37 százalékos THM-mel forinthitelt. Más kérdés, hogy a takarékszövetkezet akcióját olyan nagymértékű érdeklődés övezte, hogy kénytelen volt felfüggeszteni a kérelmek befogadását.

Úgy tűnik, a Volksbanknak jót tett, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete megbüntette a végtörlesztési kérelem mellé csatolt nyilatkozata miatt, amelyben arra kötelezte volna az adósokat, hogy vállalják a hitelkülönbözet megtérítését, ha az Alkotmánybíróság, vagy más nemzetközi szervezet megsemmisítené a végtörlesztésre vonatkozó szabályokat. A Világgazdaság összeállításából kiderül, hogy a Volksbank kétféle hitelkiváltó kölcsönt is kínál 9,32, illetve 9,33 százalékos THM-mel.

Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezetője szerint irreális az a célkitűzés, amelyet a civil társulásként szerveződő hitelkiváltó közösség szeretne elérni, miszerint a bankközi forint kamatláb (Bubor) + 1,5 százalék legyen a hitelkiváltó kölcsön kamata. Még akkor is, ha cserébe az ügyfelek mindegyike átvinné a hitelező bankhoz a megtakarításait, hitelét és egyéb banki szolgáltatásait.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: