Milliókat buktak az óvatos forinthitelesek

Pénzcentrum2011. október 12. 17:32

A bajba került devizahitelesek helyzetét megoldó pirula megérkezett, de lenyelni már a forinthitelesek fogják. Az emelkedő hitelköltségektől tartva egyre több forintban eladósodott fejében is megfordulhat a teljes végtörlesztés lehetősége. Bár ehhez óriási megtakarításra lenne szükségük, többre, mint a devizahitelek esetében.

Jelenleg a piaci alapú forinthitelekben eladósodottak több, mint 18 százaléka késedelmesen vagy egyáltalán nem tudja fizetni havi törlesztőjét. A devizahiteleseknél tapasztalt 32 százalékos arányhoz képest sem elhanyagolható ez az érték, nekik mégsem épül egy másik Ócsa, sőt könnyítéshez sem juthatnak.

Ráadásul a jelenlegi végtörlesztési törvény még nehezebb helyzetbe hozhatja a forinthiteleseket, hiszen a forrásköltségek növekedésével megemelkedhetnek a kamatok - minél több devizahiteles szabadul meg a tartozásától, annál nagyobb mértékben.

Az alábbi számítás segítségével próbáljuk megmutatni, milyen terheket jelentene a végtörlesztés most a forinthiteleseknek, és ez az összeg hogy aránylik a devizahitelesek költségeihez. Példánkban 2007 márciusában felvett 8 millió forintos hitelösszegeket vettünk alapul, melyek teljes hiteldíj mutatója (THM) a piaci átlag körül alakult.

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A számokból jól látszik, hogy a frankban hitelét felvevő most valamivel 8 millió fölött tud végtörleszteni a kedvezményes, 180-as CHF/HUF árfolyamon. Eddig összesen 4 millió forintot fizetett vissza, így valamivel több, mint 12 milliójába került a teljes hitel. Ugyanez az érték a forinthiteles esetében közel 400 ezer forinttal több. Ennyivel járt ő rosszabbul!

A táblázat tanulsága szerint az euróban eladósodott, és most végtörleszteni tudó adós járt a legjobban, hiszen csak 11 millió forint az összes költsége, 1,5 millióval kevesebb, mint forinthitel esetén.

 

Címkék: