Üzletasszony uzsorás: mibe fektetnek a nyomor vámszedői?

Pénzcentrum2011. szeptember 19. 15:07

Büntetőeljárást és vagyonosodási vizsgálatot indítottak egy borsodi asszony ellen, aki havonta több százezer forint uzsorakamatot hajtott be. A nő azt állította, hogy a pénzt - amiből többek között ingatlanokat és értékpapírokat vett - a hozzátartozói utalták neki szívességből.

Az asszonynál tartott házkutatás során a rendőrség helyi lakosok nevére kiállított személyes iratokat, valamint a nevekhez tartozó pénzösszegek listáit foglalta le. Az uzsoratevékenység miatt a rendőrség nemcsak büntetőeljárást indított, hanem megkereste az adóhatóságot is.

A revízió megállapította, hogy közel harmincan rendszeresen utaltak pénzt a nő bankszámlájára, de érkezett rá más személyeket megillető szociális segély, támogatás is. Az asszony tagadta uzsoratevékenységét, állítása szerint az összegekkel a hozzátartozói támogatták. A havi több százezer forintot ingatlanokra, azok felújítására, berendezésére, biztosítási díjakra és értékpapírokra költötte.

Az uzsorás összesen több mint tízmillió forint jövedelmet nem vallott be, így a büntetőeljárás mellett jelentős bírságra is számíthat az adóhatóságtól.

Így büntetik az uzsorásokat: elkészült a javaslat

Pénteken felkerült az Országgyűlés honlapjára az uzsorával összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a tervek szerint szigorítana az uzsorázást érintő jelenlegi büntetőjogi szabályokon: az egyik legfontosabb lépés, hogy uzsora-bűncselekményt a jövőben minősítő körülményként határozzák meg.

Orbán Viktor miniszterelnök - a múlt hétfőn a parlamentben ismertetett országvédelmi terv részeként - közölte: a kormány zéró toleranciát és "hajtóvadászatot" hirdet az uzsorás bűnözők ellen. Javasolta a büntető törvénykönyv módosítását a hatékonyabb fellépés érdekében, továbbá azt, hogy törvényben állítsanak korlátot a kölcsönszerződések magas kamatai elé, és 30 százalékos teljes hiteldíjmutató, vagyis THM felett ne lehessen hitelt nyújtani.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Büntető Törvénykönyvet és a Polgári Törvénykönyvet érintő módosítás ma jelent meg az Országgyűlés honlapján. A törvénymódosítás megfogalmazása szerint "Aki más rászorult helyzetét kihasználva olyan különösen aránytalan mértékű ellenszolgáltatást tartalmazó megállapodást köt, amelynek teljesítése a megállapodás kötelezettjét, illetve annak hozzátartozóját vagy az általa - jogszabályon, hatósági határozaton vagy szerződésen alapuló tartási kötelezettség alapján - eltartott személyt súlyos vagy további nélkülözésnek teszi ki, bűntettet követ el, és három évig tartó szabadságvesztéssel büntetendő."

A büntetés öt évig terjedő szabadságvesztés lenne, ha az uzsora-bűncselekményt bűnszövetségben, üzletszerűen követik el. További fontos elem, hogy uzsora-bűncselekményt a jövőben minősítő körülményként határozzák meg.

A bűncselekmények elleni hatékonyabb fellépést szolgálja a törvénymódosító javaslat azon része, mely szerint korlátlanul enyhíthető lenne annak a büntetése, aki az uzsora-bűncselekményt, mielőtt az a hatóság tudomására jutott volna, a hatóságnak bejelenti és az elkövetés körülményeit feltárja.

A jogszabály a kihirdetését követő nyolcadik napon lépne hatályba, az indoklás szerint ezt az uzsorával szembeni fellépés kiemelt jelentősége indokolja.

Címkék: