Az étolajon is nagyot kaszálnak az áfacsalók?

Pénzcentrum2011. szeptember 14. 08:33

Pár évvel ezelőtt még az olcsó román napraforgó olaj volt a sláger azok körében, akiknek sokba kerültek a hazai termékek. Idén azonban már Szerbiából és Ukrajnából érkezik az üzletláncokba a legolcsóbb étolaj - írja a Népszabadság.

Az étolajpiac útvesztőiben jártas szakértők szerint a feldolgozók itthon és külföldön nagyjából azonos áron hozzák forgalomba a termékeiket, ezért érthetetlen, hogy miként kerülhet jelentősen kevesebbe az üzletek polcain az az olaj, amelyet esetenként ezer kilométert is utaztatott az importőr.

Papula László, a Bunge Magyarország Zrt., a hazai és a regionális piacért is felelős vezérigazgatója szerint alighanem az áfacsalás húzódhat meg a háttérben.

Adószakértők szerint viszont, az ügylet szabályos is lehet, ha előbb egy uniós tagállamba, egy olyan raktárba szállítják az élelmiszert, amelyik a kiskereskedő tulajdonában van. Ott teljesítik az áfafizetési kötelezettséget (ekkor az esetek túlnyomó többségében ténylegesen pénzt befizetni nem kell, a beszerzés áfája ugyanis levonható). Ezután az unióban a raktárból már bárhová szállítható az étolaj.

 

Címkék: