Ez vár a frankhitelesekre, ha bekeményít Svájc

Pénzcentrum2011. augusztus 23. 21:01

Már két hete annak, hogy elsőnek felmerült, még ha pletyka szintjén is a svájci frank árfolyamának az euróhoz való rögzítése. Azóta is folyamatosan felmerül ez a lehetőség, mint a túl erős frank egyik ellenszere. De mit jelentene egy ilyen eset a devizahiteleseknek?

Amennyiben a piaci pletyka beigazolódik, és valóban egy 1,12-1,15-ös sávban fixálnák az EUR/CHF árfolyamot, az a jelenlegi, 275-ös EUR/HUF árfolyam mellett még mindig nem sok jót ígérne a magyar frankhitelesek számára, hiszen ez 240-245-ös CHF/HUF árfolyamot jelentene. Ez esetben jelentősen csökkenne a 220 forint alatti frank esélye is, hiszen ehhez 250 forintos, vagy ennél is olcsóbb euróra lenne szükség.

 

Az MNB-nek az EUR/HUF árfolyamra van az intervenciókkal hatása, ami így a CHF/HUF árfolyamot is képes lejjebb nyomni. Egy jelentős forinterősödés azonban nem állna a magyar gazdaság érdekében, és a jegybank eszközei is korlátozottak erre.

Így szinte biztosra vehetné minden devizahiteles, hogy mi vár rá az árfolyamrögzítés után. A havi törlesztők minden egyes frankja után 60 forint kerülne a hiteltartozásként a gyűjtőszámlájára. Ez egy 8 százalékos THM-el rendelkező, 8 millió forint tőketartozású és 10 éves hátralévő futamidejű hitel esetén 1 436 761 Ft lesz 3 év múlva.

Hogy működne az árfolyamrögzítés a gyakorlatban?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A svájci jegybank az árfolyamküszöb elérése esetén frankgyengítő intervencióba kezd, vagyis eurót vásárol frank ellenében. Vagy esetleges alsó küszöb esetén fordítva. Ezek a műveletek igen költségesek, nem is biztos, hogy tudná tartani a svájci jegybank. Épp ezért valószínűleg csak egy rendkívül szélsőséges esetben vállalná ezt be Svájc, most viszont stabil 240 körüli árfolyamon áll a frank. 

 

Címkék: