Ki segítsen rajtunk? Az állam vagy az OTP?

Pénzcentrum2011. augusztus 12. 04:44

Saját mentőcsomagot dolgozott ki devizahiteleseinek az OTP. Az állami megoldáshoz kísértetiesen hasonlító, annak alternatívájaként választható elképzelés némileg magasabb szinten rögzítené a törlesztési árfolyamokat. Az OTP a svájci frankot 200, az eurót 265 forintos árfolyamon rögzítené. A kormány által kínált árfolyamnál magasabb rögzített árfolyam azt jelentené, hogy három év "türelmi idő" után kevésbé növekednének az adósok terhei. Az OTP által kínált árfolyamrögzítésre 2012. március 31-ig lehet jelentkezni. De ez mennyivel jelent kisebb terhet, mint az állami megoldás? Ennek jártunk utána.

Némileg több idő áll így az OTP-s ügyfelek rendelkezésére dönteni, mint az állami rendszer esetén, ahol a határidő december 31. De az OTP által kínált lehetőség is választható már augusztus 12.-től. A felmerülő díjak is hasonlóak lesznek, 15 -30 ezer forint közjegyzői díj és 3600 forintos földhivatali lekérdezési.

Az OTP-s megoldásban szereplő magasabban rögzített árfolyamok miatt a törlesztőrészlet kisebb mértékben csökkenhet a 36 hónap alatt. Viszont ennek köszönhetően a gyűjtőszámlán felhalmozott tartozás is kisebb lesz a futamidő végén. Így a 36 hónap utáni törlesztőrészlet növekedés is kisebb, ami valószínűleg kiegyensúlyozottabb törlesztési pályát tesz majd lehetővé.

Mennyi is az annyi?

A kalkuláció során feltételeztük, hogy az árfolyamrögzítés ideje alatt a gyűjtőszámlán 6 százalékos kamattal gyarapodik a tartozásunk, a védelem lejárta után pedig 10 százalékkal. Mindezen feltételezések mellett 3 lehetséges jövőbeni árfolyam mellett is megnéztük, mi történik a most fennálló 8 millió forintos tartozásunkkal az OTP-s árfolyamrögzítés alatt. A táblázatokban a THM-ek és hátralévő futamidők függvényében mutatjuk be, miként alakulnak a havi törlesztő összegek és az elkülönített számlán felhalmozott tartozás.

270-es árfolyamon, OTP-s lehetőség

Ahogy láthatjuk, a feltételezett 270-es árfolyam mellett egy átlagosnak mondható hitel esetén (15 éves hátralévő futamidő és 6 százalékos kamat mellett) a felhalmozott tartozás 847 ezer forint, ami 240 ezerrel kevesebb, mint az állami rendszerben ugyan ilyen feltételek mellett felhalmozott tartozás. A futamidő végén a törlesztőrészlet sem 16, hanem 12 százalékkal nő a jelenlegihez képest. Így kevésbé lehet szükség később újabb átütemezésre, futamidő hosszabbításra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Elmondható tehát, hogy nem sokban különbözik a két lehetőség egymástól. A magasabb értéken rögzített árfolyamnak köszönhetően viszont kisebb az esélye a nagyobb eladósodásnak a 36 hónapos futamidő alatt. Bármelyik lehetőség csak azok számára lehet alternatíva, akik a jelenlegi árfolyamok mellett csak nagy nehézségek árán tudják törleszteni hitelüket. Viszont sokaknak a 200-as árfolyam már bőven elegendő védelmet nyújt, ha nem akarnak nagyobb, gyűjtőszámlán felhalmozott tartozásért cserébe 180-on törleszteni, nekik lehet jó választás az OTP mentőterve az államival szemben.

270-es árfolyamon, állami árfolyamrögzítés


 

Címkék: