Csúcsot döntött a frank: retteghetnek a hitelesek

Pénzcentrum2011. június 1. 18:02

Reggel óta csaknem folyamatosan erősödik a svájci frank a vezető devizákkal szemben és ma délutánra megközelítette a péntek éjszaka felállított történelmi csúcsát az euróval szemben. A frank mai jelentős erősödése gyorsan visszafordította a frank/forint jegyzéseket a 220-as szintig, noha reggel már "csak" 216,5 forintot kellett adni egy frankért. A délután 4 órási amerikai makroadatok vegyesek lettek, de ez is elég volt ahhoz, hogy a bizonytalan környezetben a svájci frank átvigye eddigi történelmi szintjét.

Nem sokáig tartotta magát a svájci frank múlt héten beállított csúcsa: akkor 1,2093-as átváltási arányt jegyezhettünk fel az euróval szemben, a mai szakadatlan erősödésben azonban (jelentősen felülmúlva a tegnapi gyengülés mértékét) 1,2085-ig kúszott az árfolyam. A végső lökést a 16:00 órakor megjelent amerikai makroadatok által kiváltott hektikus piaci kereskedés jelentette.

A svájci frank forint árfolyamának kiszámításának kiindulópontja az euróhoz képesti frank árfolyam, ezért lesz számunkra ennyire jelentős az euróhoz képesti erősödése. Amennyiben, mint ahogy ma is megtörtént, a forint nem tud az euróhoz képest erősödni, akkor a svájci frank erősödni fog a forinthoz képest is. Ami igazán rossz hír a devizahiteleseknek.    

A délutáni órák frankerősödése a forinttal szembeni jegyzésekben is megmutatkozott. Hiába erősödött kissé a forint az euróval szemben, az alpesi fizetőeszköz egy egységéért újra több mint 220 forintot kell fizetni a bankközi piacon. A horrorfilmek rajongóinak érdemes belegondolni, hogy egy 280-as Ft/euró kurzus esetén ma 235-ös szint körül állna a frankárfolyam.

 

Címkék: