Tízmilliókat kölcsönadó hajléktalanokat kerget az adóhatóság

Pénzcentrum2011. május 5. 09:32

Kölcsönneppereket is kineveltek a vagyonosodási vizsgálatok: többen próbálnak meg abból hasznot húzni, hogy a vizsgálat alá vont személyeknek - némi anyagi ellenszolgáltatásért- papíron jelentős összegű kölcsönt nyújtanak - írja a Napi Gazdaság.

A módszer a következő: a vagyonosodási vizsgálat megindítása után, visszadátumozva köttetnek meg a sokmilliós kölcsönszerződések. A hatóság ilyenkor azonnal vizsgálatot indít, megnézi a kölcsönnyújtó anyagi helyzetét.

A revizorok szerint tipikus, hogy a kölcsönt nyújtó évek óta nem adott be bevallást, vagy nem mutatott ki akkora jövedelmet, ami lehetővé tette volna ilyen nagy összeg átadását. Sokszor kizárólag a megkötött szerződés tanúskodik arról, hogy a felek egyáltalán ismerik egymást.

A kölcsönnepperrel szemben nehéz fellépni, az ugyanis kevés, hogy a hatóság szerint nem volt elég pénze a kölcsön nyújtására. Ez csak azzal a következménnyel jár, hogy az adózónak meg kell fizetnie az adót, de azzal már nem, hogy megvádolják adócsalással. Azt kell bizonyítani, hogy a nepper a szerződést a benne foglalt összeg néhány százalékáért írta alá, de ezt szinte csak abban az esetben tudják megtenni, ha egy nepper egyszerre több ügyben is felbukkan.

 

Címkék: