Kezdhetnek rettegni a frankhitelesek?

Pénzcentrum2011. március 30. 12:50

A Nemzetközi Valutaalap szerint már rövid távon kamatot kellene emelnie a svájci jegybanknak. A jelenlegi alapkamat szintje közép távon nem fenntartható - ez pedig rossz hír a magyar frankhiteleseknek.

A svájci jegybank 2009 januárja óta gyakorlatilag nullához közeli alapkamatot tart fent, és igyekezett visszafogni a frank erősödését.

A Nemzetközi Valutaalap legfrissebb figyelmeztetése szerint már rövid távon kamatot kellene emelnie a svájci jegybanknak, amennyiben az országot nem érik sokkok, különösképp a svájci frankot (ilyen lehet, ha az afrikai helyzet vagy a portugál, görög válság miatt a befektetők a svájci frank felé fordulnak). Hozzáteszik: a jelenlegi alapkamat szintje közép távon nem fenntartható.

 


A svájci kamatemelés esetleges megindulása nem túl jó hír a magyarországi frankhitelesek számára, a hosszabb futamidejű devizahiteleknél a törlesztőrészletek ugyanis sokkal inkább a kamatlábakra, mint az árfolyamra érzékenyek.

Fontos azonban hozzátenni, hogy a magyarországi kereskedelmi bankok az eddigi hitelárazásaikban tartottak némi "puffert" (azaz egyfajta lökhárítót), emiatt nem feltétlenül kell azonnal reagálniuk az emelkedő külső kamatkörnyezetre.

200 forint alatti frankárfolyam-rögzítés jöhet?

A kiszámíthatóság érdekében valószínűleg 200 forint alatti svájci frank árfolyamon rögzítenék a lakáshitelesek törlesztőrészletét. Erről Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke beszélt kedden a TV2 Mokka című műsorában.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Rogán Antal konkrétumokról nem kívánt beszélni, mert - mint mondta -, ha előre közölne konkrét számokat az devizaspekulációt indíthatna el, és még a kormány nem döntött az ügyben. Elmondta, "a mostaninál alacsonyabb árfolyamon" kezdenének el törleszteni az adósok, viszont a különbözetre egy forint folyószámla képződne "egy öt év múlvai határidővel", amit az állam "garantál a bankok számára".

Ezért a bankok garanciadíjat fizetnének - fűzte hozzá. Rogán Antal kitért arra, ez azt is jelentené, hogy ha a svájci frank árfolyama csökken, akkor amíg a különbözet el nem tűnik, addig továbbra is mindenki a fixált árfolyamon fizetne.

Az árfolyamrögzítésről korábban Gyuris Dániel, a Bankszövetség elnökségi tagja is beszélt a Portfolio.hu-nak. A bankvezér szerint a tárgyalások során valamennyi érintett fél érdekeit szem előtt tartva olyan megoldás kialakítása kívánatos, amely képes arra, hogy hatékonyan kezelje az ügyfelek kitettségét az árfolyam-ingadozásnak. Nagyon fontos azonban, hogy nem árfolyamrögzitést jelent az eddig megismert tervezet egyik változata sem. Nem lehet megoldás az árfolyamveszteségek végleges realizálása sem az ügyfelek, sem a bankok részére.

 

Címkék: