Így darálta be a múlt év a hitelesek jövőjét

Pénzcentrum2011. február 3. 18:02

Jelzáloghitelezés A jövő tervezése helyett a múltból örökölt problémák megoldásának keresésével telt el a 2010-es esztendő a magyar lakossági hitelpiacon. A bankok csak a magasan átlag feletti hitelképességű ügyfelek kegyeiért versenyeztek, az ügyfelek jó része pedig messziről elkerült mindent, ami új hitel felvételével kapcsolatos. Így esett meg, hogy 2010-ben mindössze 384 milliárd forint jelzáloghitelt vettek fel a magyar családok, ami a két évvel korábbinak kevesebb, mint negyede. Döntően a devizahitelek átértékelődése miatt a lakosság banki adóssága mégis csaknem 10%-kal, mintegy 740 milliárd forinttal nőtt az év során - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) napokban közzétett decemberi hitelezési statisztikáiból.

Mielőtt a decemberi fejleményeket részleteznénk, érdemes egy pillantást vetni a hazai jelzáloghitelezés elmúlt hat évét bemutató két ábránkra. Jól látható, hogy a 2010-es hitelkihelyezés (384,4 milliárd forint) eltörpül a 2008-as csúcs mellett (1569,1 milliárd forint), de még a 2009-estől is 28%-kal marad el. Ezzel szemben viszont továbbra is jellemző, hogy nem csupán lakáscélra veszünk fel jelzáloghitelt: a szabad felhasználású jelzáloghitelek közel 40%-os arányt képviseltek tavaly.

 


Paradigmaváltással felérő változás történt ugyanakkor a hitelek devizanem szerinti megoszlásában: az alacsonyabb kamatszintjük miatt korábban szinte egyeduralkodó devizahitelek aránya még 2009-ben is 77% volt, tavaly azonban már a 25%-ot sem érte el az újonnan kihelyezett jelzáloghiteleken belül. Mint ismeretes, az év első hónapjaiban több bank sem nyújtott már frankhitelt, e gyakorlat aztán tovább szigorodott a március 1-jén illetve június 11-én életbe lépett körültekintő lakossági hitelezésről szóló kormányrendelettel. Augusztus közepével végül az új kormány megtiltotta az új devizahitelek esetében a jelzálogjog-bejegyzést, így a deviza alapú jelzáloghitelezésre keresztet vethettünk.

 


A jelzáloghitelezés szempontjából hagyományosan gyengének mondható december hónapban tranzakciós alapon 35,8 milliárd forinttal csökkent a lakosság hitelállománya, összességében azonban - az átértékelődések miatt - 17 milliárd forinttal nőtt. A devizahitelek esetében a nettó hiteltörlesztés ezúttal 44,7 milliárd forint volt, vagyis - kis egyszerűsítéssel - ennyivel több hitelt törlesztett a lakosság, mint amennyit felvett. A forinthitelek esetében nettó hitelfelvétel volt megfigyelhető, azonban jóval kisebb az előző hónapok átlagánál.

 


Utóbbi a magasabb törlesztési összeg miatt alakulhatott így, ugyanis az előző havinál egy hajszálnyival több (összesen 28,8 milliárd forint) új jelzáloghitelt vettek fel a háztartások. A devizahitelek nem tűntek el maradéktalanul: 1,9% volt az arányuk a kihelyezéseken belül, vélhetően a csekély összegben ugyan, de létező hitelkiváltások miatt.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Decemberben a szabad felhasználású jelzáloghitelek 40%-os arányt képviseltek az új jelzáloghiteleken belül. Ez az a hiteltípus, melyet a válságot megelőzően gyakorlatilag csak devizában vettek fel az ügyfelek.

 


Az újonnan felvett deviza alapú lakáshitelek kamatait már nem is közli a jegybank, a forint alapú lakáshitelek esetében pedig nincs számottevő változás a kamatemelési ciklus első két kamatemelése hatására sem a termékek hitelköltségében, mely decemberben átlagosan 9,7% volt.

 

 

Fedezetlen hitelek, betétek

Címkék: