Mennyit kell most százezer forint Provident-kölcsönre visszafizetni?

Pénzcentrum2010. december 9. 04:44

Bizonyára sokan emlékeznek még arra a megdöbbentő pillanatra, amikor első alkalommal találkoztak a Provident 437,42%-os THM mellett kínált gyorskölcsönének reklámanyagával. Ma már a pénzügyi szolgáltató is belátja, hogy a termék bevezetése során más kommunikációs eszközöket is használhattak volna, főként olyanokat, melyek az elmúlt egy-másfél évben eredményre vezettek. A törvényi változások következtében a THM-et sikerült 65% alá szorítani, a Provident név pedig már nem a botrányos ügyletek kapcsán merül fel, hanem egyre intenzívebb társadalmi aktivitásuk kapcsán is. A Provident hitelezési tevékenységéről Tóth Andreával, a társaság kommunikációs vezetőjével beszélgettünk.

Pénzcentrum.hu: Tavaly jelentős portfolió-tisztítást hajtott végre a Provident. Hány ügyféllel rendelkeznek most és mekkora az elutasítási arány az új igénylések kapcsán? Hogyan jellemezné a hitelportfolió minőségét?


Tóth Andrea, a Provident kommunikációs vezetője

Tóth Andrea, a Provident kommunikációs vezetője: Jelenleg 227 ezer ügyféllel rendelkezünk. Tavaly még 70% feletti volt az elutasítási arány, ami idén 62%-ra csökkent. Mivel a cég oldaláról hitelezési feltételekben nem történt jelentős változás, megállapíthatjuk, hogy a válság hatására sokkal tudatosabbá váltak a hitelfelvevők. Ennek, illetve a makromutatók javulásának köszönhetően, a hitelportfoliónk minősége is fokozatosan javul, az emberek felismerték az eladósodás kockázatait, kevesebb a késedelmes ügylet. Ha egy ügyfél fizetési nehézséggel küzd, és ezt jelzi a képviselőnek, akkor rugalmas hozzáállással mindig igyekszünk az ügyféllel közösen megtalálni a megoldást.

Pénzcentrum.hu: Hol húzódik a tűréshatár?

Tóth Andrea: Egy ügylet akkor kerül át a behajtás kezelési osztályunkra, ha a futamidő lejár és az ügyfélnek elmaradása van. Próbálunk az ügyféllel közösen jogi procedúra nélküli megoldást keresni, és bár nem igazak azok a híresztelések, hogy valakinek végrehajtást kezdeményeztünk az ingatlanára, vannak olyan ügyek, melyek már évek óta húzódnak.

Pénzcentrum.hu: A törlesztés során lehetőség van a heti részletek banki átutalással való teljesítésére. Hányan élnek ezzel a lehetőséggel?

Tóth Andrea: Erre nem lehetőség nyílik, hanem a termékünk alapvetően egy banki átutalással teljesítendő kölcsön. Az otthoni szolgáltatást és annak díját - amely egyébként nem része a THM-nek - egy külön szerződés szabályozza. Az ügyfeleink közül a tavalyi 3%-kal szemben idén 5% teljesítette a törlesztési kötelezettségét banki átutalással, (miközben összes ügyfelünk kétharmada rendelkezik bankszámlával), ami egyelőre nem nevezhető jelentős változásnak - de folyamatosan nő ez a szám -, Az ügyfeleink visszajelzéseiből kiderül, hogy az otthoni szolgáltatással együtt igényelt kölcsön - bár valamivel drágább - sokkal kiszámíthatóbb és tervezhetőbb, valamint egy külön motivációt is ad az a tudat, hogy hetente jönnek a részletért. A piac változásait követve a Provident gyorskölcsönt is sikerült olcsóbbá tenni, míg tavaly százezer forintra 156 ezret kellett visszafizetni, addig idén már csak 132 ezret (30 hetes futamidő esetén csak 115 ezret).

Pénzcentrum.hu: Mekkora a heti törlesztőrészlet és az igazolt jövedelem aránya a Providentnél?

Tóth Andrea:
Pontos sarokszámok nincsenek, ettől az adósminősítő rendszer jóval bonyolultabb, az viszont elmondható, hogy a heti törlesztőrészlet nem haladhatja meg a 9 ezer forintot, egy ügyfélnek legfeljebb két kölcsöne lehet, egy háztartásnak pedig maximum 900 ezer forint lehet a tartozása. A nyár folyamán a felvehető összeget 200 ezerről 220 ezer forintra emeltük, a futamidő pedig 30, 45, illetve 60 hét lehet. Egy adós csak akkor vehet fel újabb kölcsönt, ha legalább 13 hete késedelem nélkül törleszti az előző szerződését.

Pénzcentrum.hu: Információink szerint az iszapkatasztrófával érintett Devecser térségében is voltak ügyfeleik, mi lesz az ő tartozásukkal?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tóth Andrea: A statisztikáink szerint 68 ügyfelünk volt a katasztrófával érintett térségben, ezen ügyfelek teljes tartozását elengedtük. A velük történő kapcsolatfelvétel az ismert okok miatt ugyan akadályokba ütközik, de sok segítséget kaptunk ebben a helyi önkormányzatoktól.
 
Pénzcentrum.hu: Bizonyos személyi kölcsönök és hitelkártyák teljes hiteldíj mutatója meghaladja a 40%-ot.Tervezi a Provident a jelenlegi 62-64%-os THM további csökkentését? Kommunikációs szempontból is előnyös lehetne az kommunikálni, hogy összeért a THM a bankok által kínált kölcsönök hiteldíjával.

Tóth Andrea: A mi termékünk egy kezes és fedezet nélküli gyorskölcsön, és az átlagnál magasabb a hitelkockázatunk, ami az árazásban egyelőre ekkora különbséget jelent. A piaci változások tükrében folyamatosan vizsgáljuk a THM csökkentésének további lehetőségeit. A három számjegyű THM-ek sem azt jelentették, hogy a felvett összeg többszörösét kellett volna visszafizetni, a 437%-os THM idején 50 ezer forintra 75 ezer volt a visszafizetendő összeg. Fontosnak tartjuk, hogy a piacon legyenek ilyen kisösszegű kölcsönök, hiszen teljesen felesleges a bankok által kínált többszázezres minimum összeget felvenni, amikor csak 80 ezer forintra van valakinek szüksége.

Pénzcentrum.hu: Jelenleg hány képviselővel dolgoznak együtt?

Tóth Andrea: A képviselőink száma közel háromezer, ők rugalmas munkaidőben (heti 8 órától heti 40 óráig), jellemzően másodállásban dolgoznak nálunk. A Provident képviselői elsősorban a begyűjtésben érdekeltek, a kifizetett jutalékok jó része az otthoni szolgáltatás díjából kerülnek kifizetésre.

Pénzcentrum.hu:
Nyakunkon a karácsony. Számít-e a Provident a kérelmek számának a megugrására?

Tóth Andrea: Az elmúlt évek statisztikái azt mutatják, nem jellemző a nagy kiugrás a karácsony előtti időszakban. A gyorskölcsön igénylések kiegyenlítettebben, ez nem annyira szezonális termék, mint a személyi kölcsönök, vagy a jelzáloghitelek. Ez nem jelenti azt, hogy ne emelkedne az igénylések száma, egy pár százalékos növekedésre számítunk decemberben.

 

Címkék: