Dagad a BAR-lista! Kilencszázezer magyar hitelképtelen

Pénzcentrum2010. október 26. 12:02

A korábbinál nagyobb ütemben nőtt, és szeptember végére megközelítette a 900 ezret a Központi Hitelinformációs Rendszerben, közkeletű nevén a BAR-listán tároltak száma Magyarországon. Vélhetően az elmúlt hónapokra jellemző gyengébb forintárfolyam, és részben a hiteladósok állami megsegítésére vonatkozó felfokozott várakozások (erkölcsi kockázat) is szerepet játszottak abban, hogy a legalább 90 napos törlesztési késedelemben lévő, esetleg másfajta mulasztást, visszaélést elkövető ügyfelek soha nem voltak még annyian, mint szeptember végén.

A BISZ Zrt. Központi Hitelinformációs Rendszere a vállalkozások mellett azokat a természetes személyeket és ezek mulasztásait, visszaéléseit tartja nyilván, amelyek a pénzügyi intézményekkel kötött hitel- vagy hiteljellegű szerződésben vállalt kötelezettségeiknek a minimálbér összegét meghaladó mértékben folyamatosan több mint 90 napon keresztül nem tettek eleget. Szeptember végéig 898 ezerre nőtt a lakossági alrendszerben tárolt személyek száma, ami másfélszerese a válság előtti, két évvel ezelőtti adatnak.


Ha szakaszoljuk a BAR-lista szempontjából a válság elmúlt több mint másfél évét, azt láthatjuk, hogy a 2009 II. és IV. negyedévében volt a legnagyobb a növekedés a feketelistára kerülők számában. Előbbiben a gyenge forintárfolyam miatt megnövekvő törlesztőrészleteknek, utóbbiban pedig a reálgazdasági nehézségeknek (munkanélküliség, reálbér-csökkenés) lehetett döntő szerepük.

Amint az alábbi ábrán is látható, az idei év I. felében már lassult a BAR-listások számának növekedése, ám mára ez a trend megfordult, és az előző negyedévi 27 ezerrel szemben most 45 ezer fővel gyarapodott a lista. Bebizonyosodott, amiről korábban írtunk: a tartósan gyengébb forintárfolyam önmagában is ismét jelentősen növelheti a rendszerbe kerülők számát.


A válság kezdetén, 2008 októberében még "csak" 633 ezer volt a fennálló lakossági mulasztások száma a rendszerben, ez idén szeptember végére 1 311 ezer fölé nőtt. Bár a lakásárverezések jelenleg is szünetelnek, a legfrissebb, március végi adatok szerint csaknem százezer jelzáloghitel esetében állt fenn 90 napon túli tartozás, és ez a szám azóta csak tovább nőhetett. A PSZÁF ezzel kapcsolatos statisztikái várhatóan novemberben jelennek meg.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


A KHR rendszerben a mulasztás megszűnik, ha az ügyfél teljes tartozása rendeződik (a hátralék kiegyenlítésével, fedezet, kezes igénybe vételével, vagy akár a szerződés átütemezésével), a lezárt mulasztások azonban az üzleti lekérdezésekben a lezárást követően még további öt évig láthatók. Utóbbiak száma a 2008. októberi 324 ezerről mára 374 ezerre nőtt.


Szomorú, hogy a fennálló mulasztások havi növekedési üteme ismét nőni kezdett, és szeptemberben elérte a tavalyi év legrosszabb hónapjaira jellemző 4%-ot. Ugyan a késedelmes hitelek pontos összetételét nem ismerjük, a bankok elmondása alapján számarányukat tekintve döntően kisebb volument képviselő fedezetlen hitelekről lehet szó, az összeget tekintve viszont jelentős lehet a nagyobb értékű lakáshitelek részesedése.

Címkék: