Botrány! Durva vádak a Facebook ellen

Pénzcentrum2010. szeptember 5. 11:02

Összecsapott egymással a GreenPeace és a Facebook. A világ egyik legnagyobb környezetvédő szervezete arra szólítja fel a világ legnagyobb közösségi oldalát, hogy mondjon nemet a SZÉN-re. A Facebook ugyanis új adatközpontot készül létesíteni Prineville-ben, ahol a Greenpeace állításai szerint a Facebook által felhasznált áram 83%-a származna széntüzelésű erőművekből - írja a MarketWatch.

Kumi Naidoo, a GreenPeace nemzetközi vezetője levélben fordult Mark Zuckerberghez, a Facebook fiatalon milliomossá vált atyjához, hogy figyelmeztesse, cége veszélyezteti a reputációját azzal, hogy figyelmen kívül hagyja a környezetvédelmi szempontokat döntései során. A Facebook abszolút szembe megy az IT-ipar által követett trenddel - hangsúlyozza Naidoo.

A biztosítékot az csapta ki a GreenPeace-nél, hogy a Facebook új oregoni Prinville-ben létesítendő adatközpontja 83%-ban használna szén alapon megtermelt áramot, ami a környezetvédő szervezet szerint elfogadhatatlan.

A GreenPeace szerint a Facebook-nak volt választása, hogy hol kívánja felépíteni új adatközpontját, így választhatott volna olyan területet is, ahol az adatközpont tiszta/tisztább áramot fogyaszthatna. Az említett területen ugyanis az a PacifiCorp szolgáltatja az áramot, amelynek energiamixében 83%-os súllyal szerepel a szén.

A Facebook azzal védekezik, hogy igenis szem előtt tartja a környezetvédelmet, és direkt azért szándékozik az említett helyre telepíteni új adatközpontját, mert az ottani erősen sivatagi környezet miatt éjszaka nem lesz szükség az energiafogyasztás jelentős részét kitevő hűtők üzemeltetésére.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A PacifiCorp szóvivője szerint társaságuk enregiamixében mindössze 58%-ot tesz ki a szén, további 20%-ot a földgáz, valamint 10-10%-ot a víz- és a megújuló energia.

A GreenPeace állítása szerint 500,000 Facebook-használó csatlakozott kezdeményezésükhöz.

Címkék: