Nem csak a lakáshiteleseket mentené meg a kormány

Pénzcentrum2010. szeptember 3. 09:07

Felmerült, hogy a megszorult lakáshiteleseken kívül a közüzemi hátralékokat felhalmozó családokat is megsegíti a kormány a Nemzeti Eszközkezelő Társasággal (NET). Az origo.hu úgy tudja, a szerdai kormányülés napirendjén is szerepelt a kérdés. A legvalószínűbbnek egy mérsékeltebb költségvetési hatással járó háromlépcsős megoldás tűnik.

Egyelőre nem tudni, milyen feltételek mellett segítene a megszorult adósokon a NET, a Portfolio.hu által megkérdezett bankvezetők azonban egytől egyig a bizonytalanságból fakadó erkölcsi kockázatra figyelmeztettek: egyre több család érezheti úgy, hogy nem éri meg megfelelően törlesztenie a tartozását, mert az állam majd úgyis segít.


Többen közülük azonban azt is elismerték, a bankok egyelőre portfóliójukban tarthatják bedőlő hiteleiket arra várva, hogy jobb árat kapnak értük az új állami intézménytől, mint amit saját behajtási tevékenységükön vagy külső követeléskezelőn keresztül realizálhatnak belőle. A bedőlő jelzáloghitelek árára különösen negatívan a jövő év tavaszáig meghosszabbított kilakoltatási moratórium. Erdei Tamás, a Bankszövetség elnöke ugyanakkor július végén a Portfolio.hu-nak azt mondta: Matolcsy György ígérete ellenére nincs esélye, hogy a bankok a NET révén kapnának kompenzációt a szeptemberben, illetve decemberben befizetendő bankadó rendkívül kedvezőtlen következményeiért.


A Portfolio.hu által megkérdezett bankárok többsége cáfolja, hogy történt volna egyeztetés az adósokat megsegítő rendszerről köztük és a kormány között. Az origo.hu információi szerint ugyanakkor október 15-ig kell elkészülnie a NET-ről szóló kormány-elő-terjesztésnek. A hirszerzo.hu szerint el is készült már egy három lépcsőfokot tartalmazó javaslat, mely szerint a három lépcsőfok az alábbi lenne:

1. piaci körülmények között, a hitelek átütemezését, a futamidő meghosszabbítását, a törlesztés átmeneti felfüggesztését is segítenék (nem tudjuk, ebben mi az új, hisz a bankok már most is nagy tömegben végzik ezt).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2. ha az 1. pont nem működik, az állam hitelgaranciát vállalna a jelenleginél jóval szélesebb körben.

3. csak az első két lépés után vállalná át a NET a hitelt azzal a feltétellel, ha az ingatlan is állami tulajdonba kerül (és az állam visszabérelhetővé teszi). Ebben állami részfinanszírozással az önkormányzatok is részt vennének.


Sajtóinformációk szerint a fentieken kívül több változat is az asztalon hever, ezek közül például az egyik, hogy a NET a követeléssel bajlódó banktól kapott hitelből venné meg a követelést, így ezután már nem az adós, hanem a NET tartozna a banknak.

Címkék: