MNB: a pénzhamisítók a nagy címletekre utaznak

Pénzcentrum2010. július 19. 05:22

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, idei második negyedéves jelentése szerint a bankjegyhamisítók leginkább a magas címletű forintokat kedvelik, legalábbis az öt-, tíz- és húszezer forintos címletek akadtak horogra leggyakrabban 2010 első felében.

2290 milliárd forint. Hozzávetőlegesen ennyit tett ki a forgalomban lévő forint készpénzállomány 2010. június 30-án. Ebből mintegy 2244 milliárd forint értékű volt a bankjegyállomány. A címletek közül a legnagyobb mennyiségben a 10.000 forintos volt forgalomban. Az előző negyedév végén csaknem 88 millió darab Szent István királyt ábrázoló bankjegy forgott a gazdaságban. A legritkábban előforduló címlet pedig a 19 millió példányban forgalomban lévő 2000 forintos volt.

Korábban: Simlis pénzváltók, gyanús valutázók: Te is veszélybe kerülhetsz!


A negyedéves jelentés szerint 2010 második negyedévében az év első három hónapjához képest növekedett az MNB birtokába került hamisítványok száma. A korábbi tapasztalatok alapján azonban kijelenthető, hogy a hamis bankjegyek számának ingadozása időszakról-időszakra jelentős, így messzemenő következtetéseket nem érdemes az érték emelkedéséből levonni. A jegybank tájékoztatójából továbbá az is kiderül, hogy a hamisítványok legnagyobb része fénymásolóval vagy nyomtatóval készül, és csak kis számban fordul elő nyomdai úton előállított álbankjegy.

A 2010 első felében fellelt hamis forintbankjegyek száma összesen 3770 darab volt, összes névleges értékük pedig meghaladta a 41 millió forintot. A tízezres nem csak a valódi címletek között a legnagyobb számban forgalomban lévő bankjegy, hanem a hamisítók körében is ez a legnépszerűbb címlet. A január és június között felbukkant hamis papírforintoknak több mint a fele próbálta meg utánozni a második legnagyobb névértékű forgalomban lévő forintot. Általánosságban is elmondható, hogy a nagyobb címletekért kockáztatnak forinthamisítók. A hamis bankók több mint 90 százaléka az öt-, tíz- és húszezresekből került ki, értékben ezek a címletek a fellelt hamis pénztömeg több mint 99%-át képviselik. A korábban legnépszerűbb 1000 forintos címlet pedig - a néhány éve megjelent újabb biztonsági elemeinek köszönhetően - mára a legkevésbé hamisított papírpénzzé vált Magyarországon - derül ki az MNB Pénzcentrum kérdésére adott válaszaiból.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


A hamis forintok mellett időnként törvénytelen valuták is felbukkannak Magyarországon. Az MNB szakértőinek összesen 744 hamis külföldi bankjeggyel volt dolguk idén. Ezek többsége (557 darab) euró hamisítvány volt.

Címkék:
pénzhamisítók,