Frankhitel: napról napra növekvő törlesztőrészletek

Pénzcentrum2010. június 29. 17:32

Sosem kellett még ennyi forintot adni a svájci frankért. Tegnap a helvét deviza árfolyama majdnem elérte a 217 forintot. Ez rövid időn belül a sokadik rossz hír a frankhitelt felvett magyaroknak, hiszen a frank szárnyalása a törlesztő részletek emelkedésével jár. Ráadásul arra egyhamar nem lehet számítani, hogy az árfolyam visszatér a 200 forintos szint alá.

A törlesztőrészletek emelkedni fognak, ám ezen kívül nem sok minden változott a svájci frankkal kapcsolatban. A közép-kelet európai országokból érkező rossz gazdasági hírek miatt a befektetők jelentős része minden itteni érdekeltségétől szabadulni igyekszik és az így felszabaduló pénze egy részét a "betonbiztosnak" tartott svájci frankba fekteti. Mindez a régiós devizák (forint, zloty, román lej stb.) gyengülését és az alpesi pénz erősödését okozza. Ezt a folyamatot a drága franknak nem örülő svájci jegybank fékezte, de a közelmúltban felhagyott a meddő próbálkozással. A döntés újabb lendületet adott a frank erősödésének, ennek a levét isszák most a magyar devizahitelesek.

Nagy kérdés, meddig tart a mostani frankerősödés. A devizapiac ismerői szerint az biztos, hogy egy jó darabig nem megy 200 forint alá az árfolyam és az is elképzelhető, hogy újabb csúcsokat dönt. A pakliban benne lehet egy 230-240 forintos frankárfolyam is. A helyzet akkor változhat, ha a befektetők elhiszik: nincsen nagy gond sem az Európai Unió egészével, sem Magyarországgal. Ebben az esetben ugyanis bátran mernek itteni részvényeket, állampapírokat, devizát vásárolni, ami az euró és a forint erősödésével járhat.

Bármilyen riasztó is a frankhitelesek helyzete, a legjobb, ha kiböjtölik a nehéz időket. A hitelek forintra váltása esetén ugyanis bezsebelik a hitel felvétele és a mostani frankárfolyam különbözetét veszteségként. Az új hitelszerződés megkötése költséges, ráadásul egy ilyen lépéssel elvesztik annak az esélyét is, hogy a gazdasági helyzet rendeződésével párhuzamosan törlesztőrészleteik csökkenésnek induljanak.

Címkék: