Hol válts valutát? Nem biztos, hogy a határon a legolcsóbb

Pénzcentrum2010. június 17. 08:32

Az idegenforgalmi főszezon kezdetével megjelentek az illegális pénzváltók. Vannak olyan pénznemek, amelyeket olcsóbban meg lehet venni a fővárosban, mint a határ menti váltóknál -írja a Népszava.

Köztudott, hogy a legdrágábban általában a bankoknál lehet beszerezni a külhoni fizetőeszközöket, náluk olcsóbbak a legálisan működő határmenti, vagy fővárosi pénzváltók. Háromszázezer forint feletti ügylet, illetve az egzotikus pénznemek iránti igény esetén érdemes előre egyeztetni a valutaváltókkal.

A turisztikai központok, határállomások közelében megjelenő illegális pénzváltókkal érdemes vigyázni. Fennáll ugyanis a veszélye, hogy ilyen nepperekkel történő üzletelés vége az lesz, hogy pénzkötegbe rejtve hamis, vagy értéktelen valutát kapunk.

Korábban általános szabály volt, hogy a legolcsóbban a határátkelők közelében működő kisebb pénzváltóknál lehetett valutához jutni. A helyzet mostanra valamelyest megváltozott, mivel vannak olyan pénznemek - például a cseh korona, a horvát kuna -, amelyeket olcsóbban meg lehet venni a fővárosban, mint a határ menti váltóknál. A "városi" valuta boltokban ugyanis nagyobb a forgalom, így valamivel kedvezőbb lehet az átváltási arány.

Címkék:
cseh fizetőeszköz, pénzköteg,