Nem engedi a kormány, hogy továbbhárítsák a bankok a különadót

Pénzcentrum2010. június 11. 13:44

Megteszi a kormány azokat a jogszabályi változtatásokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a bankok ne terhelhessék át a megemelni kívánt költségvetési hozzájárulásukat az ügyfelekre.

Erről Szijjártó Péter beszélt ma újságíróknak. Orbán Viktor szóvivője arra a kérdésre, mennyire "alkuképes" a 200 milliárd forint - ennyire emelnék a jelenlegi 13 milliárdról a bankok, a biztosítótársaságok és a lízingcégek a költségvetésbe való befizetésének mértékét -, úgy válaszolt: a célkitűzés világos, ez 200 milliárd forint. A tárgyalások zajlanak, és nincs olyan érdemi információja, amely arról szólna, hogy ezt a célt megváltoztatták volna - mondta.


"Elkezdtük a tárgyalást, két héten belül megállapodunk" - ezt még tegnap mondta Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke az MTI-nek csütörtökön, miután találkozott Matolcsy Györggyel a bankadóról történő egyeztetés során. Szavai arra utalnak, hogy a kormány kellően rugalmasnak mutatkozott az adóalap megállapításával kapcsolatban, hogy azonban a hitelköltségek limitálásának lehetőségéről szó esett-e, nem tudni.

2010.06.10 20:27
Bankadó: két héten belül lehet megállapodás

Az Orbán Viktor által kedden bejelentett elvonásról Erdei korábban úgy nyilatkozott, megnehezíti a bankok helyzetét, befolyásolja tőkehelyzetüket, és hitelaktivitásukat egyértelműen csökkenteni fogja, ami megnehezíti a reálszféra hitelhez jutását. A bejelentett terhek szerinte meg fognak jelenni a hitelek árában is, a bankadó tehát a bankrendszeren keresztül a reálgazdaságnak is kárt okozhat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2010.06.08 16:57
Erdei: a bankadó meg fog jelenni a hitelek árában

A bankok részéről mindezidáig senki sem nyilatkozott, talán csak az UniCredit régiós vezetőjét kivéve. Federico Ghizzoni szerint elkerülhetetlen, hogy extra költségeket viseljenek az ügyfelek, ha bevezetik a bankadót. Úgy vélte, bankja ugyan megpróbál majd lenyelni annyi költséget, amennyit csak tud a hatékonyság növelésén keresztül, ám általában a bankszektor eredményessége csökkenni fog, és arra lesznek kényszerítve a szereplők, hogy továbbhárítsák a terheket.

2010.06.11 08:47
Megszólalt az UniCredit-vezér: továbbhárítják a bankadó egy részét

Címkék: