Naponta majdnem ezer magyar szabadul meg a hitelkártyájától!

Pénzcentrum2010. április 23. 08:47

A Magyar Nemzeti Bank által közreadott összegzés szerint a válság hatására drasztikusan csökken a forgalomban lévő hitelkártyák száma - írja a Napi Gazdaság.

2009. december végéhez képest 5,2%-kal, közel 80 ezerrel (naponta átlagosan 884 darabbal) csökkent a forgalomban lévő hitel/charge plasztikok száma, így ismét 1,5 millió alatt van a számuk. Ennek egy része a bankok által visszavett, míg másik része az ügyfelek által visszaadott plasztik.

A betéti kártyák esetében ezen időszak alatt szerény, 0,2%-os bővülést mért a jegybank, ám fél éves viszonylatban a jelenleg forgalomban lévő 7,345 millió betéti kártya már 2,5%-os növekedést mutat.

A szerény növekedés mellett további gondot jelent, hogy a betéti plasztikok növekedését sem képes követni az érintett kártyák chipesítése. Az elmúlt negyedévben 18 ezres kártyaszám-növekedéssel szemben mindössze 9 ezerrel nőtt a chippel ellátott betéti plasztikok száma. Jobb a helyzet a hitelkártyák terén, itt ugyanis 18 875-tel nőtt a chippel ellátott kártyák száma, így ezek aránya a szeptemberi 16%-ról 21%-ra nőtt.

A kereskedelmi elfogadóhelyeken üzemelő pos-készülékek száma az I. negyedévben 7,7%-kal, 4400 készülékkel bővült, így a tavalyi 56 ezerrel szemben immár 61 ezer pos-készüléken fizethetünk kártyákkal. A pos-készülékek 85%-a alkalmas chip leolvasására, míg a három hónap alatt 56 készülékkel 4756-ra bővülő hazai atm-hálózat 91%-a számít biztonságosabb, chipolvasós készüléknek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Május 5-én kerül megrendezésre a Portfolio.hu Jelzáloghitelezés és Lakásfinanszírozás Magyarországon 2010. c. konferenciája.

Címkék: